Marți, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, şi secretarul de stat pe probleme pe tineret, Andra Costache, au susținut o conferință de presă în care au prezentat măsurile pe sport și tineret din Planul Național de Investiții și Relansare Economică, “Reclădim România”. Astfel, pe partea de sport, subiectele atinse au vizat voucherele pentru tinerii sportivi, granturile și investițiile în infrastructura sportivă, iar pe partea de tineret – apelul de proiecte pentru integrarea pe piața muncii pentru tinerii 16-29 ani și reabilitarea a 40 de tabere școlare – infrastructură educațională și de cercetare.
“Este cel mai îndrăzneţ şi cel mai consistent plan de dezvoltare a sportului şi tineretului. Vorbim despre un Plan pentru următorul ciclu de dezvoltare a României. Banii se vor duce în două mari direcții: prima ține de investiții masive în infrastructură, fie că vorbim de baze si centre sportive, terenuri sau săli de sport, patinoare, bazine, fie că vorbim de fostele tabere școlare transformate în centre de agrement, consiliere, educație, pe zona de tineret. A doua direcție ține de măsurile active: în domeniul sportiv, pentru a crește numărul tinerilor care fac sport și mărirea bazei de selecție – printr-un sistem de vouchere, aici vorbim practic de relansarea sportului de masă, într-o prima fază, iar pe partea de tineret prin măsuri active pentru facilitarea accesului la o carieră profesională, categoriei de vârstă 16-29 ani”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului. Acesta a detaliat proiectul, spunând: „Copiii care se înscriu la cluburile sportive pentru a face performanță vor primi vouchere. Vor fi 100.000 de beneficiari, iar bugetul total este de 30.000.000 de lei. Voucherul va fi de 300 de lei per copil și va viza susținerea cheltuielilor pentru echipament. Programul va începe în toamnă. Vrem să-i îndreptăm pe cei care practică sport într-un cadru organizat. Una dintre marile probleme o reprezintă numărul mic de copii care fac sport. Pentru a creşte numărul lor vom vorbi despre acordarea de vouchere pentru cei care se vor legitima la un club pentru practicarea sportului de performanţă. Azi avem legitimaţi puţin peste 80.000 de copii, dintre care activi sunt aproximativ 55.000. Dacă e să comparăm cu aceste cifre, numărul de sportivi seniori, adică de 95.000, dintre care 75.000 activi, atunci vedem că avem în România o situaţie paradoxală. Aşadar, în România avem mai mulţi seniori decât copii care practică sport. Acest lucru este anormal pentru că în actualele condiţii avem pentru viitor o resursă mult mai mică decât nevoia reală a sportului românesc. Dacă nu acţionăm urgent, riscăm ca sportul românesc să se sufoce în viitor”.
De asemenea, despre planurile pentru dezvoltarea infrastructurii, acesta a menționat: „În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, suma totală se va ridica la 13,5 miliarde de lei în perioada 2021-2027. Este vorba despre construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 şi 30.000 locuri, a 8 bazine olimpice, a 5 săli polivalente cu o capacitate între 5.000 şi 16.000 de locuri, a 5 patinoare artificiale pentru competiţii, a 250 de săli de sport şi a 400 de baze sportive. Vom acorda sprijin cluburilor private și de stat, chiar și federațiilor. Vor fi granturi de maximum 200.000 de euro”.