Parlamentul European nu va aproba bugetul multianual al UE în forma aprobată de liderii europeni, potrivit mai multor europarlamentari, nemulţumiţi de nestabilirea unei legături clare între fondurile europene şi statul de drept şi de reducerea sumelor alocate unor capitole cum ar fi sănătatea, educaţia, cercetarea şi dezvoltarea, potrivit agenţiilor AFP, DPA şi Reuters, preluate de Agerpres.
Legislativul european va trebui să valideze în lunile următoare prin vot bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, convenit de liderii europeni pentru un total de 1.074 miliarde de euro, precum şi crearea unui fond de redresare de 750 de miliarde de euro, împărţit în 390 de miliarde granturi şi 360 de miliarde împrumuturi care vor putea fi accesate de statele membre cu condiţia realizării unor reforme. Fondul de redresare va fi creat prin emiterea de datorie comună de către statele UE, banii urmând să fie atraşi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi rambursaţi pe termen lung prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, cum ar fi de exemplu o taxă asupra plasticului nereciclabil.
Dar în timp ce majoritatea liderilor europeni au calificat acest pachet drept ”istoric”, europarlamentarii din mai multe grupuri politice au exprimat critici, înainte ca Parlamentul European să voteze o rezoluţie pe acest subiect. ”Deocamdată nu suntem dispuşi să înghiţim pilula amară la care vă referiţi”, a spus preşedintele grupului popularilor europeni (PPE), Manfred Weber, făcând aluzie la o expresie folosită mai devreme de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, când a vorbit despre diminuarea bugetului faţă de propunerea sa de 1.100 de miliarde de euro.
Prefigurând o viitoare luptă instituţională, Parlamentul European ”contestă” acordul asupra bugetului ”în forma sa actuală”, potrivit proiectului de rezoluţie susţinut de majoritatea grupurilor politice.