N.D.

Chiar dacă legea inițială a fost declarată neconstituțională, oficialii guvernamentali le dau asigurări agricultorilor că vor primi sprijin financiar în contul culturilor compromise din lipsa precipitațiilor.
Potrivit Ministerului Agriculturii, producătorii agricoli ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică manifestată în anul agricol 2019-2020 vor beneficia de despăgubiri, iar declararea ca neconstituțională a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile nu va influența acest proces. ”Ca urmare a declarării neconstituționale a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, adoptată de Parlamentul României, s-au vehiculat în spațiul public informații potrivit cărora nu mai există cadrul legal pentru acordarea de despăgubiri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aduce la cunoștința fermierilor că aceste informații vehiculate în spațiul public sunt false și, totodată, informează asupra faptului că a inițiat toate demersurile legale necesare pentru ca fermierii afectați de secetă să primească despăgubiri care vor compensa pierderile suferite pentru ca aceștia să dispună de resursele financiare pentru finanțarea lucrărilor agricole viitoare. Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, inițiată de Parlamentul României, constituie un demers independent de acțiunile întreprinse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și nu influențează sub nicio formă acordarea de despăgubiri fermierilor ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă”, a anunțat Ministerul Agriculturii.
În context, s-a făcut precizarea că noul act normativ elaborat cuprinde dispoziții referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat conform reglementărilor în vigoare. ”Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409,00 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetară. Proiectul de act normativ a fost notificat la Comisia Europeană, iar în prezent parcurge etapele de avizare interministerială. După expirarea termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordării ajutorului de stat, se efectuează autorizarea la plată a beneficiarilor şi se poate constitui obligația de plată a acestui ajutor de stat. Plata se va realiza de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, au mai menționar reprezentanții Ministerului Agriculturii.
Reamintim faptul că, în ziua de 14 iulie 2020, plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecția de neconstituționalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, obiecție formulată de Guvernul României. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională în ansamblul său și nu poate fi pusă în aplicare.
Potrivit specialiștilor, la nivelul țării, seceta prelungită şi accentuată nu a mai afectat la un asemenea nivel culturile de toamnă de mai bine de 50 – 60 de ani, situaţie valabilă inclusiv în Prahova. Așa cum v-am mai informat, după evaluarea în teren, pagubele de la nivelul județului nostru se ridică la peste 61 de milioane de lei. După ce au văzut cu ce au rămas pe câmp, culturile fiind practic uscate, peste 400 de fermieri prahoveni aşteaptă să afle când şi cu cât vor putea fi despăgubiţi, zonele cele mai afectate fiind cele din localităţile Sălciile, Fulga, Boldeşti Grădiştea.