Violeta Stoica

Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase a emis noi avertizări pentru consumatorii europeni, într-un raport de la finalul săptămânii trecute.
Aflate cu duiumul pe piața liberă și mai ales în online, lămpile de dezinfectare pornesc de minimum 150 de lei și până la aproape de 1000 de lei, în funcție de proveniență, de capacitatea de dezinfectare și de mărime.
Pe lângă deja binecunoscutele atenționări privind măștile de protecție care nu protejează mai deloc, vineri, s-au emis alerte pentru o serie de așa-zise aparate de sterilizare cu raze ultraviolete.
Nu toate acestea sunt ceea ce par a fi. Conform sistemului de alertă rapidă emis la nivel european, sunt multe asemenea produse pe piață care nu au efectul scontat sau, mai mult decât atât, sunt periculoase pentru sănătate! Una dintre alerte vizează un aparat de sterilizare cu raze UV destinat telefoanelor mobile (1), produs în China, dar care, conform sistemului european de avertizare, nu emite radiații UV-C, operatorii economici urmând să ia măsura eliminării acestui produs de pe piața online, în special prin eBay.
Un alt asemenea produs neconform este cel prezentat drept lampă sterilizare cu raze ultraviolete, dar a cărei utilizare poate să provoace mari probleme de sănătate persoanei care o folosește. Conform alertei, “produsul nu emite radiații UV-C și, în plus, emite o cantitate nesigură de radiații UV-A (valoare măsurată: 248.5 W/m²). Prin urmare, utilizatorul care se află în imediata apropiere a produsului va primi o doză nesigură de radiații ultraviolete asupra ochilor sau pielii, crescând riscul unor vătămări grave. Acest aparat este format din 12 lămpi LED (2), comercializat online, în special prin eBay.
“Bagheta de sterilizare” (3) este un alt produs vândut ca fiind util în eliminarea bacteriilor, însă, conform sistemului european de alertă, și acesta emite “o cantitate nesigură de radiații UV-C (valoare măsurată: 2.1 W/m²) și, prin urmare, utilizatorul care se află în imediata apropiere a produsului va primi o doză nesigură de radiații ultraviolete asupra ochilor sau pielii, sporind riscul de leziuni grave sau de cancer”. Produsul de proveniență chineză a fost comercializat online, în special prin Amazon.
Sistemul de alertă rapidă este sistemul UE pentru toate produsele de consum periculoase, cu excepția celor alimentare, farmaceutice și a dispozitivelor medicale. Raportul cuprinde informații detaliate privind produsele în cauză, riscurile, statul membru care a transmis notificarea și măsurile adoptate ca răspuns. Sistemul de alertă rapidă permite un schimb rapid de informații între 31 de țări europene și Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. În fiecare săptămână este publicată o actualizare care cuprinde cele mai recente alerte trimise de statele membre.