Violeta Stoica

 

Prea puțini dintre cei pe care Mircea Negulescu îi dorea în arestul de la Câmpina au crezut că îl vor vedea vreodată chiar pe „torționarul” lor în cătușe sau în stare de reținere, pentru 24 de ore! Și mai puțini își închipuiau că “Portocală” ar putea să ajungă în Centrul de reținere și arest preventiv al IPJ Prahova!
Iată că acest lucru s-a întâmplat, după ce completul de doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului General depusă împotriva hotărârii de plasare sub control judiciar a fostului procuror Mircea Negulescu, acuzat de o serie întreagă de infracțiuni.
Joi seară, bomba-bombelor! “Portocală” a ajuns în arestul de la Câmpina, după ce magistrații Instanței Supreme au decis emiterea pe numele acestuia a unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile!
După noaptea petrecută în “Beciul Domnesc” din Capitală, Mircea Negulescu va avea pentru o lună – cel puțin – regim de arest preventiv. Dacă această măsură va fi sau nu prelungită, ține tot de Instanța Supremă.

Soluția dată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, joi seară, a bulversat întreaga lume a Justiției românești. Unul dintre cei mai huliți procurori, Mircea Negulescu, cunoscut sub numele de scenă “Portocală”, exclus din magistratură în urma nenumăratelor plângeri făcute la adresa sa, a ajuns în arest preventiv.
Ce au decis judecătorii? Iată soluția instanței: “Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie împotriva încheierii nr.268 din 16 iulie 2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pronunţată în dosarul nr.1816/1/2020. Desfiinţează în parte încheierea atacată, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Negulescu Mircea şi, rejudecând: Admite propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în dosarul nr.1295/P/2020, în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Negulescu Mircea. În baza art.223 alin.2 C.pr.pen rap. la art.202 alin.1, 3, 4 lit.e C.pr.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului Negulescu Mircea pe o perioadă de 30 de zile, de la 23 iulie 2020 până la 21 august 2020, inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen., dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Negulescu Mircea. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Iordache Mihai Iuliano împotriva aceleiaşi încheieri. Obligă contestatorul inculpat Iordache Mihai Iuliano la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile cuvenite apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi ai inculpaţilor, în sumă de câte 100 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi, 23 iulie 2020”.
Așadar, Mircea Negulescu a ajuns în arest preventiv, după ce, anterior, judecătorul de drepturi și libertăți de la ICCJ decisese că este de ajuns ca acesta să fie plasat sub control judiciar.
Una dintre acuzațiile pe care i le aduc lui Mircea Negulescu procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane.
Unul dintre dosare este cel supranumit “Tony Blair”, în care Victor Ponta, fost premier al României, era acuzat că s-ar fi folosit de prezența fostului prim-ministru britanic pentru a-și face propagandă politică. Negulescu l-a acuzat pe Victor Ponta că ar fi aranjat vizita lui Tony Blair în România pentru a câştiga capital de imagine în campania electorală din 2012, vizită care ar fi fost plătită de omul de afaceri ploieștean Sebastian Ghiţă, și el vizat în același dosar.

Ce spune comunicatul oficial al Parchetului General

Comunicat oficial emis de Parchetul General: “La data de 15 iulie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 de ore față de un fost procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă (6 infracțiuni), represiune nedreaptă (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii, fals intelectual, abuz în serviciu (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat. (…)
În fapt, (…) în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploiești, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofițer de poliție judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 persoane precum și măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar față de 3 persoane, despre care cunoștea că sunt nevinovate, și ar fi determinat judecătorul de drepturi și libertăți să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit.
Totodată, ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunțurilor și a declarațiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum și la clasificarea denunțurilor ticluite în numele a doi dintre denunțători.
Toate aceste fapte ar fi fost săvârșite în cadrul unui grup infracțional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploiești pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deși cunoșteau că acestea sunt nevinovate”.