V. Stoica
O știre bombă a făcut înconjurul României, miercuri seară, când s-a aflat că fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție și al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mircea Negulescu, mai cunoscut drept “Portocală” sau “Zdreanță”, a fost reținut și trimis pentru 24 de ore în “Beciul Domnesc”, adică la Arestul Central din Capitală!
Alături de el, a fost reținut și unul dintre polițiștii judiciariști detașați la Direcția Națională Anticorupție, un colaborator apropiat al lui Mircea Negulescu. Prezentat, ieri, în jurul orei 13.00, în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de arestare preventivă, Mircea Negulescu a plecat la ora la care a expirat ordonanța de reținere (18.30) emisă miercuri de procurorii SIIJ. După circa o oră, judecătorul de drepturi și libertăți a decis ca atât Mircea Negulescu, cât și Mihai Iordache (fost polițist judiciarist de la DNA Ploiești), să fie puși sub control judiciar pentru 60 de zile.
Una dintre multitudinea de acuzații în baza cărora procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție au dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi este ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane.
Unul dintre dosare este, conform unor surse, cel supranumit “Tony Blair”, în care Victor Ponta, fost premier al României, era acuzat că s-ar fi folosit de prezența fostului prim-ministru britanic pentru a-și face propagandă politică. Negulescu l-a acuzat pe Victor Ponta că ar fi aranjat vizita lui Tony Blair în România pentru a câştiga capital de imagine în campania electorală din 2012, vizită care ar fi fost plătită de omul de afaceri ploieștean Sebastian Ghiţă, și el vizat în același dosar.
Miercuri seara, după ce explodase deja în toată mass-media vestea că Mircea Negulescu a fost reținut și condus la Beciul Domnesc, biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat și un comunicat oficial în legătură cu acest subiect: “La data de 15 iulie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 de ore față de un fost procuror (n.n. – Mircea Negulescu), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni), represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal, influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal, abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal.
Totodată, procurorii SIIJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui fost ofițer de poliție judiciară sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la cercetare abuzivă prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni), complicitate la represiune nedreaptă prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni), complicitate la instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 48 Cod penal în ref. la art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal, complicitate la influențarea declarațiilor prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (10 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal, complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni), constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal.
În fapt, primul inculpat (n.n. – Mircea Negulescu), în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploiești, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofițer de poliție judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 persoane precum și măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar față de 3 persoane, despre care cunoștea că sunt nevinovate, și ar fi determinat judecătorul de drepturi și libertăți să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit.
Totodată, ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunțurilor și a declarațiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum și la clasificarea denunțurilor ticluite în numele a doi dintre denunțători.
Toate aceste fapte ar fi fost săvârșite în cadrul unui grup infracțional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploiești pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deși cunoșteau că acestea sunt nevinovate.
Precizăm faptul că măsurile dispuse reprezintă etape ale procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis miercuri seară de Parchetul General.
Victor Ponta, reacție pe facebook
după reținerea lui Portocală
Victor Ponta, unul dintre cei vizați de fostul procuror Mircea Negulescu „Portocală” în dosarul supranumit „Tony Blair” a reacționat la auzul veștii că acesta a fost reținut pentru 24 de ore: „Dl. Negulescu a fabricat probe false / a șantajat persoane cercetate în alte dosare și le-a obligat să depună mărturii false / a folosit ilegal statutul de martor cu identitate protejată pentru cei șantajați de el / a influențat direct decizii strict politice și persoane publice din județul Prahova / a avut un comportament și acțiuni de crimă organizată, folosind statutul de procuror și puterile legale specifice funcției / a cheltuit milioane de lei din bani publici pentru războaiele lui de interlop / și mai sunt și altii care au procedat la fel ! În SUA sau în orice țară europeană democratică era de mult în penitenciar / în România până azi a fost protejat ! Abuzurile grave ale celor care sunt plătiți să aplice legea și să facă dreptate nu au fost niciodată pedepsite în România / poate acum se schimbă situația – și acum înțelegeți de ce se luptă PNL să desființeze Secția Specială – ca să îi protejeze pe infractorii care au fabricat dosare adversarilor lor politici!”, a postat pe pagina sa de facebook Victor Ponta, fost premier al României, vizat de Mircea Negulescu în perioada când acestea „paradea” oamenii politici și de afaceri din Prahova.
Ce măsuri trebuie să respecte Negulescu pe perioada controlului judiciar?
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, aseară, luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, cu începere de la 16 iulie 2020 până la 13 septembrie 2020, inclusiv, faţă de inculpaţii Negulescu Mircea, şi Iordache Mihai Iuliano. În soluția dată de instanță se arată că „pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Negulescu Mircea trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie în a cărui circumscripţie locuieşte, respectiv Poliţia Municipiului Ploieşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art.215 alin. (2) lit. a) şi d) din Codul de procedură penală, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, impune în sarcina inculpatului Negulescu Mircea respectarea următoarelor obligaţii: a) să nu depăşească teritoriul României; d) să nu comunice şi să nu ia legătura, direct sau indirect, cu inculpatul Iordache Mihai Iuliano, cu persoanele vătămate Ghiţă Sebastian Aurelian, Ponta Victor Viorel, Chirilă Sorin Adrian şi Iordăchescu Ionuţ Alexandru, şi nici cu martorii Stroe Cecilia Cristina, Bănică Monica Gabriela, Cosma Vlad Alexandru, Păvăleanu Marcel Cristian şi Bizniche Gheorghe.
În baza art.215 alin. (1) din Codul de procedură penală, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, Iordache Mihai Iuliano trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie în a cărui circumscripţie locuieşte, respectiv Poliţia oraşului Mizil, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art.215 alin. (2) lit. a) şi d) din Codul de procedură penală, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, impune în sarcina inculpatului Iordache Mihai Iuliano respectarea următoarelor obligaţii: a) să nu depăşească teritoriul României; d) să nu comunice şi să nu ia legătura, direct sau indirect, cu inculpatul Negulescu Mircea, cu persoanele vătămate Ghiţă Sebastian Aurelian, Ponta Victor Viorel, Chirilă Sorin Adrian şi Iordăchescu Ionuţ Alexandru, şi nici cu martorii Stroe Cecilia Cristina, Bănică Monica Gabriela, Cosma Vlad Alexandru, Păvăleanu Marcel Cristian şi Bizniche Gheorghe. În temeiul art.215 alin. (3) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor Negulescu Mircea şi Iordache Mihai Iuliano că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite în sarcina lor, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive”.