Economia Zonei Euro va intra într-o recesiune mai adâncă în acest an și își va reveni mai lent în 2021 decât se credea înainte, arată prognoza Comisiei Europene publicată marți, Franța, Italia și Spania fiind statele cele mai afectate de criza economică cauzată de pandemia de COVID-190, relatează Agenţia Reuters, preluată de Hotnews.
Evaluarea în scădere a perspectivelor statelor din zona Euro vine pe fondul îngrijorărilor că economia Statelor Unite va întâmpina la rândul ei probleme mai mari decât se estima anterior.
Creșterea alarmantă a numărului de noi infecții a determinat unele state americane să amâne sau în unele cazuri inverseze planurile de relaxare a măsurilor de carantină și repornire a activității economice.
Comisia Europeană a anunțat că Zona Euro se va confrunta cu o contracție economică record de 8,7% în acest an, urmată de o creștere de doar 6,1% în 2021.
La începutul lunii mai, Comisia prognozase că Eurozona va asista la o scădere economică de 7,75% și o revenire de 6,25% anul viitor.
Executivul UE a anunțat că a fost nevoit să revizuiască estimările anterioare deoarece ridicarea restricțiilor din statele membre ale Zonei Euro se desfășoară mai lent decât se anticipase.
Comisia a reevaluat în scădere semnificativă prognozele anterioare pentru Franța, Italia și Spania, trei dintre țările UE grav afectate de pandemie, așteptându-se acum la o contracție economică de peste 10% în fiecare din aceste țări.
În cazul Germaniei în schimb, cea mai mare economie a Zonei Euro și Europei, unde testările pe scară largă au contribuit la limitarea deceselor, contracția economică ar fi de doar 6,3% comparativ cu 6,5% cât estimase Comisia în luna mai.
Însă revenirea economiei germane în 2021 va fi mai puțin pronunțată decât a fost prognozat anterior, noile cifre indicând că activitatea economică va prinde avânt în luna iulie, deși prognoza se bazează pe unele supoziții „critice”.
Estimările pornesc de la premisa că nu va exista un al doilea val al infecțiilor care să declanșeze noi restricții, deși măsurile de distanțare socială vor rămâne în vigoare, în timp ce măsurile de politică monetară și fiscală sunt așteptate să susțină recuperarea economică.
Cele mai mari riscuri includ un potențial val doi al pandemiei, efecte mai accentuate și permanente ale crizei asupra economiilor statelor membre, printre care rate ale șomajului și insolvențelor ridicate, și absența unei acord între Uniunea Europeană și Regatul Unit.