Bolnavilor hipertiroidieni sau cu insuficienţă cortico-suprarenală li se recomandă să nu meargă la mare

O serie de boli endocrine trebuie tratate cu atenţie în perioada de vară, când temperaturile încep să urce în termometru la peste 35 grade. Corpul nostru trece printr-un stres climatic, ce favorizează apariţia unor boli sau agravarea afecţiunilor deja existente, potrivit AMPRESS , care preia informaţii prezentate de prof. dr. Constantin Dumitrache pentru doctorulzilei.ro.
Funcţionalitatea tiroidei este direct proporţională cu temperatura mediului, iar patologia endocrină este influenţată de temperaturile crescute.
Influenţa glandei tiroide este foarte importantă în funcţionarea normală a organismului uman. Tiroida este glanda care controlează tot corpul. Îmbolnăvirea tiroidei creeaza probleme majore, fiind responsabilă cu viteza de reacţie a metabolismului uman.
Căldura este un excitant al funcţiei tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creează probleme celor cu funcţie hipertiroidiană.
În cazul hipertiroidismului, temperaturile înalte (canicula) şi climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravarea afecţiunii.
“Acest lucru înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm (tahicardie, fibrilaţie), tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice (accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnii, scăderea în greutate). De aceea nu indicăm hipertiroidienilor să meargă la mare. Dacă merg contrar indicaţiilor medicului, trebuie să îşi amplifice terapia. Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, în care sunt afectaţi şi globii oculari, şi atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever”, a explicat medicul.
O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa din interiorul organismului a hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului).
“Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate adapta. În acest caz, orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută, motiv pentru care le spunem acestor bolnavi să poarte asupra lor un însemn al bolii, pe lângă buletin să aibă diagnosticul de care suferă, dar şi terapia de urgenţă care trebuie administrată. Bolnavii trebuie să ştie foarte bine tratamentul crizei acute de insuficienţă cortico-suprarenală. Aceşti bolnavi nu trebuie să meargă la mare şi îi sfătuim să crească dozele care să le creeze condiţiile menţinerii într-un echilibru care să nu antreneze eventual o insuficienţă acută”, a mai explicat prof. dr. Constantin Dumitrache, potrivit doctorulzilei.ro.
El a precizat că boala se caracterizează prin hiperpigmentaţie, bolnavii sunt hipotensivi şi foarte uşor pot intra în colaps, au astenie, sunt obosiţi.