- Se solicită anularea deciziei și se cere plata, cu titlu de daune, a jumătate de milion de euro
- Însuşi avocatul administraţiei locale se simte tratat ca „un ciumat”!
Nicoleta Dumitrescu
Instituirea carantinei zonale în Gornet pe data de 22 iulie, timp de 14 zile, după ce în decurs de două săptămâni aici au fost depistate 15 persoane cu noul coronavirus, nu a rămas fără urmări. Autoritățile locale au atacat ordinul de carantinare și i-au cerut celui care a semnat documentul menționat, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ca să declanșeze, în regim de urgență, evaluarea cazurilor de COVID-19 din comuna Gornet. Confirmarea a venit de la avocatul Bogdan Dumitru, sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, cel care va reprezenta autoritatea locală în acest demers și care a introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă deja Curţii de Apel Bucureşti.
În inițiativa de anulare a ordinului menționat, el însuși locuitor al comunei Gornet, avocatul invocă „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”, dar mai ales problemele cu care aceștia se confruntă la doar câteva zile după ce la Gornet s-a instituit carantina zonală. Potrivit documentelor ce au însoțit comunicatul de presă, peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar „apostrofaţi”. De asemenea, avocatul menționează că, din cauza carantinării, și acestuia i-a fost anulată aproape toată activitatea, mai mult, susține acesta, ”avocații, personalul auxiliar al instanțelor de judecată de la instanțe, jandarmii, se feresc de mine și se uită ca la un ciumat”! Date fiind acestea, s-a menționat că, în cazul în care acțiunea administrației locale din Gornet va fi admisă, se va solicita plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, deoarece ”DSU a produs prejudicii morale și materiale indirect prin instituirea carantinei”. Iar pretențiile autorităților locale, în caz de reușită, nu se vor opri aici, fiind solicitată inclusiv obligarea șefului DSU să-și ceară scuze în mod public pentru măsura de instituire a carantinei considerată de autorități ca fiind abuzivă.
Ordinul emis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, din data de 22 iulie, ora 22.00, timp de 14 zile, a venit după votul, din aceeași zi, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Decizia i-a nemulțumit pe locuitori, dar mai ales pe cei din conducerea comunei, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a ordinului autoritățile locale hotărând să ceară anularea acestuia, în instanță urmând să fie reprezentate de un avocat care locuiește chiar în Gornet. Demersul a fost confirmat sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, de avocatul Bogdan Dumitru, document în care se precizează faptul că, având în vedere situația gravă declanșată de carantinarea localității Gornet, dar și starea de spirit și moralul scăzut al cetățenilor, i s-a solicitat șefului DSU declanșarea, în regim de urgență, a evaluării cazurilor de COVID-19 din comuna Gornet, pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emierii ordinului exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de Institutul de Sănătate Publică. Această cerință vine în contextul în care, se arată în documentele ce au însoțit comunicatul de presă: ”În realitate, la nivelul comunei Gornet – satul de reședință Gornet, satele Bogdănești, Nucet și Cuib – se aflau la momentul emiterii ordinului pe care îl contestăm șase persoane infectate, a șaptea persoană locuind permanent la Ploiești. Dintre cele șase persoane infectate, rămase pe teritoriul comunei, trei au fost testate negativ la data introducerii carantinei, deci la data de 22 iulie existau numai trei persoane pozitive care trebuie raportate la cei 2.850 de cetățeni ai comunei Gornet. La nivelul comunei Gornet, inclusiv satele aparținătoare, Direcția de Sănătate Publică Prahova nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică, așa cum susțin reprezentanții acestei instituții, care și în prezent au cunoștință doar de șapte persoane infectate, cu excepția șefului DSP, care singur a raportat 15 persoane, astfel încât măsura abuzivă să fie credibilă la București. În plus, pe toată perioada epidemiei și până la instituirea carantinei, în Gornet nu a existat niciun fel de colaborare/cooperare între prefect și primar”. Pe de altă parte, cei din din Gornet susțin că sintagma localitate, folosită în temeinicia ordinului de carantinare contestat, este un termen generic. ”Comunele pot avea în componența lor mai multe localități rurale denumite sate, care nu au personalitate juridică, și satul în care își are sediul autoritățile administrației publice locale este sat-reședință de comună. Astfel, ordinul DSU nu vizează satul de reședință de comună, ci localitatea Gornet cu toate satele aparținătoare de pe teritoriul administrativ”, se mai arată în justificarea autorităților de contestare a ordinului în instanță.
Locuitorii sunt izolaţi şi apostrofaţi, iar avocatul este considerat …”ciumat”
În justificarea demersului de anulare în instanță a ordinului de carantinare se arată faptul că, pe lângă restrângerea sau anularea unor atribuții ale autorităților locale din Gornet, prevăzute în Codul Administrativ, populația are cel mai mult de suferit. Astfel, așa cum se arată în documentele ce au însoțit comunicatul de presă menționat, ”Peste 450 de persoane au rămas fără loc de muncă deoarece nu au mai fost primite de angajatorii din alte localități. Cetățenii care se deplasează în localități limitrofe – Măgurele, Lipănești – sunt recunoscuți că vin din zona carantinată, nu le este permis accesul în magazine, farmacii, alte spații publice, aceștia fiind total izolați, iar unii apostrofați”. Pe de altă parte, însuși avocatul Bogdan Dumitru susține că, fiind locuitor al comunei Gornet, instituirea carantinei i-a afectat și acestuia activitatea: ”Prin instituirea carantinei în comună, mi-au fost restrânse/anulate aproape toate activitățile privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Nu pot participa la ședințele de judecată, îmi este interzis accesul la toate instanțele pentru că locuiesc într-o localitate aflată în carantină. Avocații, personalul auxiliar al instanțelor de judecată, jandarmii de la instanțe se feresc de mine și stau la distanță deorece știu că locuiesc într-o localitate carantinată și se uită la mine ca la un ciumat”.
Pretenţiile cerute în cazul admiterii acţiunii
Din comunicatul de presă reise inclusiv care vor fi pretențiile autorității locale din Gornet în cazul în care instanța îi va da câștig de cauză. ”În cazul admiterii acțiunii, solicităm plata sumei de 500.000 de euro, în lei, deoarece DSU a produs prejudicii morale și materiale indirect prin instituirea carantinei. Sumele de bani ce urmează a fi achitate de DSU se vor face venit la bugetul local, iar prin hotărâre a legislativului local se vor despăgubi persoanele care au fost prejudiciate de măsura carantinării”, se arată în justificarea demersului de a contesta la Curtea de Apel București ordinul de instituire a carantinei zonale.
Reacţia DSU
La demersul inițiat de autoritățile din Gornet, a venit și reacția DSU, pe care o redăm integral. ”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la atacarea în instanță a ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea carantinei zonale, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări: În baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova. Prin carantinare zonală, conform Legii 136/18 iulie 2020, se înțelege măsura de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru. Totodată, precizăm faptul că în ordinul emis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, disponibil pentru a fi consultat, conform legii, pe site-ul DSU, MAI și IGSU, se regăsesc măsurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranzitează zona respectivă. De asemenea, în cadrul aceluiași ordin, respectiv la Art.3 este prevăzută permisiunea intrărilor sau ieșirilor persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a continua activitățile privind prezentarea la locul de muncă astfel, “ Toate persoanele prevazute la alin. (1) vor prezenta autorităților legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.”