Referendumul asupra modificărilor constituționale care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 va avea loc la 1 iulie, a anunțat președintele rus în cadrul unei întâlniri cu oficialii responsabili de organizarea scrutinului, relatează The Moscow Times, potrivit Hotnews.
„Într-adevăr, 1 iulie pare o dată destul de potrivită pentru a ține referendumul asupra modificărilor constituționale”, a afirmat Vladimir Putin într-o videoconferință cu membrii grupului de lucru responsabili de modificarea Constituției după ce președintele Comisiei electorale centrale, Ella Pamfilova, a propus data.
Votul era programat să aibă loc în 22 aprilie, dar a fost amânat datorită pandemiei de COVID-19.
Pamfilova a adăugat un amendament de a permite ca votarea să înceapă de la 25 iunie, motivând propunerea prin nevoia de a evita formarea mulțimilor la secțiile de vot pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Aceasta s-a oferit să înființeze secții de vot în locații în aer liber, să folosească urne de vot mobile și să implementeze votul online în anumite regiuni.
Anna Popova, șefa agenției de protecție a consumatorilor din Rusia, a declarat în cadrul întâlnirii că organizarea scrutinului la 1 iulie va fi sigură pentru public.
Președintele rus a declanșat o furtună politică în luna ianuarie după ce a propus o revizuire a Constituției, urmând ca legea fundamentală să fie modificată pentru prima dată din 1993. De la momentul propunerii acesta și-a văzut nivelul popularității scăzând la un minim istoric datorită gestionării pandemiei cauzate de noul coronavirus.
Prima zi de vot, programată să aibă loc pe 25 iunie, va începe la o zi după parada militară anuală ținută în Moscova și alte orașe din Rusia, amânată de la data originală de 9 mai după ce numărul de infecții cu COVID-19 a crescut vertiginos la începutul lunii trecute.
Observatorii au notat că Kremlinul este în spatele organizării scrutinului, alegând cu atenție data și extinzând posibilitățile de vot pentru a asigura o participare cât mai mare.
Atât sondajele de opinie realizate de surse apropiate Kremlinului cât și cele independente au arătat că referendumul ar trece cu o majoritate sau o majoritate fragilă.