Giorgiana Radu

 

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat viețile, dar nu le-a deturnat cu totul. Pe lângă tragediile pe care cu toții le regretăm, contextul pandemic a fost prolific pentru unii dintre noi. După zecile de zile de izolare și autoizolare, viața își recapătă încet-încet firescul. Asta s-a simțit și la Muzeul Pietrei din Sângeru – Prahova, vineri, la vernisajul expoziției de pictură „Cu și fără nori”. Autoarea, Luciana Avramescu, fiica mai mică (12 ani) a poetului Lucian Avramescu, prin lucrările ei, „vii și puternice” – cum a afirmat unul dintre invitați – a demonstrat că niciun virus nu ne poate învinge atât timp cât facem ceea ce simțim, fără a ne lăsa copleșiți de vicisitudinile incontrolabile ale existenței. Ea a pictat zilnic, în toată perioada izolării la domiciliu, iar rezultatul a fost impresionant.

La evenimentul de mare încărcătură emoțională atât pentru debutantă, cât și pentru părinții ei, au participat oameni cu notabilă reputație intelectuală și profesională, dar mai ales sufletească, așa cum îi caracterizează Lucian Avramescu.
Fostul și viitorul – speră cei care-l apreciază – primar al Ploieștilor, Emil Calotă, directorul ziarului Prahova, Dumitru Cârstea, realizatoarea Tv, scriitoare de cărți de călătorie, Marina Almășan și regizorul televiziunii publice Gini Ignat, Martha Maria Mocanu, directorul Companiei BES România, întreprinzătorul Aurel Constantin (împreună cu fiica și nepoata de 6 ani, frumoase și iubitoare ale artei) , Ionel Gherghe, patron al celei mai importante fabrici de săpunuri și deodorante de mașini, Gabriel Predescu- unii dintre puținii întreprinzători români care nu s-au lăsat doborâți de birocrația care pune opreliști oricărui om harnic, Paul Palaș – sângerean de frunte al orașului lui Caragiale, dimpreună cu iubitori ai scrisului lui Lucian Avramescu, au dat adolescentei pictorițe imboldul spre ținte înalte în ceea ce, prin talent, pensula și culorile o poartă.
A fost o zi sub lumina de vară a culorilor, bogată în învățăminte și pentru cei mari și pentru cei mici.
Lucian Avramescu a scris un emoționant text de bun sosit, pe care am reușit să-l citesc în numele lui, el salutându-și oaspeții fără cuvinte și fără interzisele strângeri de mâini, iar Ana Luciana Avramescu a impresionat prin discursul spontan, matur, prin care a dat expresie muncii ei creatoare. Întrebată cum îi vin așa repede cuvintele, pictorița a spus că așa cum vin pe pânză, fără pregătiri prealabile, culorile. Marina i-a luat un interviu ”la cald” pentru televiziune, iar Luiza Rădulescu Pintilie un interviu pentru Ziarul Prahova.
Expoziția de pictură ”Cu și fără nori” rămâne deschisă, la Muzeul Pietrei, timp de două luni.