Nicoleta Dumitrescu
Devine o certitudine faptul că, după starea de urgenţă, măsurile de relaxare i-au îndîrjit şi mai mult pe politicieni. Deşi marea provocare, în situaţia de faţă, este găsirea de soluţii pentru reluarea motoarelor economiei, mărul discordiei, în momentul de faţă, îl constituie prelungirea sau nu a stării de alertă. Iar dacă guvernanţii susţin că există posibilitatea prelungirii stării de alertă chiar şi de mai multe ori, cei din opoziţie, în mod special social-democraţii, nici nu vor să audă de acest lucru, considerând că prelungirea cu o jumătate de lună ar fi mai mult decât suficientă!
Pentru a-şi susţine propunerea, fiecare dintre părţi a venit şi cu argumentele de rigoare, guvernanţii susţinând că unul dintre motive îl reprezintă creşterea numărului cazurilor de confirmări cu noul virus, plus că nu se poate anticipa evoluţia epidemiei. De partea cealaltă, arătându-le obrazul liberalilor, semn că n-ar fi tocmai atât de serioşi precum se afişează în mod public, cei de la PSD acuză Guvernul de corupţie, pe motiv că au fost de acord ca într-un spaţiu închis „să se joace păcănele”, în timp ce desfăşurarea slujbelor religioase în interior ar constitui un devărat pericol pentru populaţie!
Cum inclusiv starea de alertă este privită tot cu ochi politici, era de aşteptat ca prelungirea ei să fie transformată într-o miză electorală, mai ales că principala grijă a tuturor aleşilor este acum pregătirea pentru apropiatele două runde de alegeri – locale şi parlamentare. Şi, astfel, cel puţin vocal, politicienii îşi dau cu presupusul asupra a ceea ce ar trebui sau nu să reprezinte, faţă de măsurile instituite până acum, o relaxare deplină.
Ce este mai trist este însă faptul că tot acest spectacol acoperă multe altele, în care regizorii sunt tot ei, politicienii. Iar asta s-a văzut recent, când la conducerea unor spitale pentru funcţia de manager a contat, în primul rând, recomandarea de la partid, fără să mai aibă vreo relevanţă dacă respectivii aveau vreo pricepere să gestioneze activitatea unei instituţii sanitare, mai ales pe vreme de pandemie.
Iar mişcarea a fost făcută inclusiv de către liberali, cei care, imediat după preluarea puterii, susţineau că este nevoie de specialişti în toate funcţiile! Şi i-au adus pe specialiştii lor, inclusiv pe post de manager de spital, unii lăudându-se cu experienţa de la… şcoala vieţii, iar alţii cu cea din activitatea unei firme de pompe funebre, asta spre disperarea social-democraţilor.
Dincolo de aceste spectacole puse în scenă de regizorii politicieni, care par groteşti mai ales în aceste vremuri de restrişte, ceea ce nu apare la orizont sunt soluţiile, mai mult decât vitale pentru revenirea economiei. Cum însă totul este gândit politic şi fiecare vrea să-şi tragă foloasele, mai mult ca sigur că acestea sunt ţinute la sertar, pentru a fi scoase în apropierea campaniei electorale. Şi asta deoarece, se ştie, fiecare idee şi fiecare atac la adversar pot aduce mult aşteptatele voturi.