Persoanele care vin din ţări cu un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de COVID-19, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori vor putea fi exceptate, începând din 15 iunie, de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu, a anunţat, ieri,  şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, citat de Agerpres.
El a menţionat că măsura a fost adoptată în şedinţa de joi a Executivului, în cadrul Hotărârii de Guvern care instituie noi măsuri de relaxare pentru perioada următoare, în contextul epidemiei cu noul coronavirus. Dancă a menţionat că persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări vor fi, la rândul lor, exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu. El a adăugat că această măsură va permite românilor să călătorească „în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus”, precum Grecia, Bulgaria, Austria. „De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus”, a precizat Dancă.
El a completat că, începând cu 15 iunie, vor putea fi desfăşurate activităţile recreative şi sportive cu un număr de cel mult şase de persoane, în condiţiile în care anterior era permisă participarea a trei. Evenimentele private în spaţii închise se vor putea desfăşura cu participarea a cel mult 20 de persoane, iar în spaţii deschise cu cel mult 50 de persoane.
Tot din 15 iunie se vor relua activităţile în centre comerciale, în mall-uri, cu excepţia restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor.