Nicoleta Dumitrescu

Prinşi şi ei între barierele şi măsurile impuse de pandemie, cei care susţin probele de la examenul maturităţii au transformat inclusiv noaptea în zi, din cauza emoţiilor, sperând că vor avea bafta să le „pice” exact subiectele pe care le stăpânesc cel mai bine, astfel încât să nu mai fie nevoie să o ia de la capăt cu toceala.
Deja, luni, prima probă a bacalaureatului s-a consumat, printre cei cu titlul de candidaţi la BAC regăsindu-se atât cei care au terminat clasa a XII-a anul acesta, cât şi cei care şi-au finalizat studiile cu ceva ani în urmă.

Printre cei din ultima categorie se regăsesc şi „oameni de încredere”, din diverse partide, un exemplu fiind şi cel al prim-vicepreşedintelui liberalilor din judeţul Vrancea, care susţine examenul, anul acesta, chiar la vârsta maturităţii – respectiv la 42 de ani! Absolvind în urmă cu doi ani studiile liceale, la seral, întrebat cum i s-au părut subiectele de la examenul de Limba şi literatura română, acesta a răspuns că n-au fost „nici prea-prea, nici foarte-foarte”, ceva emoţii având pentru probele următoare, marea dilemă fiind însă dacă, în eventualitatea în care o să promoveze la toate examenele din acest an, se gândeşte să fie şi… student!
Din păcate, nu este singurul politician care nu îşi susţine cele mai importante examene ale şcolii în ritmul normal, odată cu colegii de acceeaşi generaţie. Aleşi locali care dădeau examenul de maturitate ori admiterea la facultate au fost destui, din toate partidele, asta după ce aveau la activ o sumedenie de mandate, fie în funcţia de primar, fie de consilier local.
Ideea este însă alta. Nu este o ruşine că vrei să înveţi, la orice vârstă, că doreşti să ai într-un sertar diploma de Bacalaureat sau cea eliberată de o instituţie de învăţământ superior! Ba, din contră, asta dovedeşte voinţă şi faptul că, indiferent de anii din actul de identitate, poţi face dovada că şcoala se poate agăţa de tine. Mai grav este însă că politica a făcut în aşa fel încât au fost promovate în funcţii unele persoanaje cu mult, mult înainte să dovedească faptul că n-au trecut prin şcoală precum gâsca prin apă! Aşa se face că, după cum se ştie, şoferi ai unor lideri importanţi de partid au fost promovaţi, odată cu „şeful”, pe posturi mai mult decât călduţe, cele mai la îndemână fiind cele de consilieri, mai mult decât personali, ştiindu-se faptul că, din această postură, nu se semnează nici condică, iar sarcinile nu sunt extenuante, cât să fie nevoie să lucreze, pe brânci, şi după program.
După cum însă s-a mai văzut, pe mulţi dintre „specialiştii” plasaţi în domenii cheie nu i-au recomandat experienţa, diplomele, ci „oamenii de bine”, şefii de la partid, cei care, o dată la patru ani, întocmesc listele cu oamenii datorită cărora, chipurile, poporul o poate duce mai bine!
Realitatea a demonstrat însă faptul că „specialiştii” respectivi erau doar cu numele, situaţie care nu i-a împiedicat pe destui hair stilişti sau personaje care au defilat pe scene de prezentare a modei să fie promovaţi pe la diverse cabinete ministeriale şi nu numai. Şi asta din cauza faptului că, atunci când e vorba despre „pile”, despre promovare, nu este nici prea-prea, nici foarte-foarte… greu, politica fiind, în cele mai multe dintre situaţiile de astăzi, adevărata cheie a succesului!