N.Dumitrescu

Cei care vor trece pragul Muzeului Petrolului din Ploieşti – una dintre secţiile exterioare ale Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi cu profil unic la nivel naţional-  vor avea ocazia să afle poveşti inedite despre istoria “aurului negru” prin intermediul  unor documente mai mult decât valoroase, reunite în cadrul expoziţiei “Petrolul în cartofilie” ce a fost deschisă ieri.
Este  vorba despre o impresionată colecţie de peste 150 de cărţi poştale editate în România, Polonia, Austria, Ungaria, dar şi despre scrisori care, păstrând patina timpului, prezintă şi astăzi mărturii ale istoriei activităţii de foraj şi extracţie a petrolului.
Prin intermediul cărţilor poştale ce ilustrează activitatea din vechi şantiere ce au fost deschise la Câmpina, Buştenari, Ceptura sau Moreni, vizitatorii pot afla modul în care a evoluat industria petrolului sau despre activitatea inginerilor români în domeniul petrolului, recunoscuţi în întreaga lume.

expo-muzeu-petrol-2După cum avea să menţioneze şi Emilia Iancu, directorul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, “să vezi astfel de documente, cu asemenea valoare, te face să te întorci în timp, realizând totodată faptul că prin intermediul petrolului Prahova este un judeţ bogat, că România este o ţară bogată, în fapt, că dispunem de preţiosul aur negru care are atâtea şi atâtea întrebuinţări”.
Colecţia de “Carte poştală şi scrisori” a Muzeului Petrolului a prins contur la sfârşitul anilor ‘60, fiind  îmbogăţită an de an datorită donatorilor,  în cadrul  acesteia  regăsindu-se şi cărţi poştale foarte rare,  din anul 1906 sau de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.  De departe însă,  în  cadrul  colecţiei se remarcă  „Fondul Lazăr Edeleanu”, graţie donaţiilor făcute de către Xenia Alexandrescu, urmaş al familiei Lazăr Edeleanu, în care se regăseşte cea mai veche şi cea mai valoroasă carte de corespondenţă aflată în patrimoniul Muzeului Petrolului – “Billet de correspondance”, datat Berlin – 29 septembrie 1885, semnat de Lazăr Edeleanu. De asemenea, acest fond cuprinde şi  câteva scrisori din corespondenţa pe care Lazăr Edeleanu a avut-o cu fiul său. Expoziţia “Petrolul în cartofilie”va rămâne deschisă până pe data de                                  6 septembrie 2020.