Ieri a fost Ziua internaţională Yoga, sărbătorită în fiecare an cu scopul de a creşte interesul la nivel global faţă de această practică străveche cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, mentală şi spirituală a întregii populaţii.
Data de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională Yoga, la 11 decembrie 2014, în urma adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluţiei 69/131. În acelaşi an, la 27 septembrie, premierul indian Narendra Modi înainta propunerea privind instituirea acestei zile, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, potrivit Agerpres.
Premierul indian sublinia faptul că „yoga este un dar nepreţuit al străvechilor tradiţii ale Indiei. Reprezintă unitatea dintre minte şi trup, gândire şi acţiune, cumpătare şi abundenţă, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării. Nu este vorba despre exerciţiu, ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea şi natura”, potrivit www.un.org.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat, de asemenea, statele membre să-şi ajute cetăţenii să reducă inactivitatea fizică, ce se numără printre primele zece cauze de deces la nivel mondial şi este un factor principal de risc pentru bolile care nu sunt transmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer şi diabet.
Ziua internaţională Yoga a fost sărbătorită pentru prima dată în 2015, când şcoli de Yoga, atât din India, cât şi din întreaga lume au organizat o serie de programe speciale pentru marcarea acestei zile. Şi în România, începând din 2015, această zi a fost marcată prin diverse activităţi, organizate în mai multe oraşe din ţară.
Yoga este un grup de practici sau discipline fizice, mentale şi spirituale avându-şi originile în India antică. Cuvântul „yoga” derivă din sanscrită şi înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte şi spirit sau conştiinţă. Astăzi, yoga este practicată în forme variate în întreaga lume şi promovează atât sănătatea fizică, cât şi pe cea mentală.