V. Stoica

Pârâul Azuga, blocat în seara zilei de 10 aprilie 2020 de o masivă alunecare de teren produsă după surparea unui versant al muntelui Sorica, din orașul Azuga, va intra într-un proces de protecție a malurilor și de regularizare a cursului apei, după ce a fost semnat contractul de de execuție și asistență tehnică pentru realizarea lucrărilor, potrivit reprezentanților Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).
Astfel, potrivit MLPDA se vor realiza ”Lucrări de protecție și regularizare a malurilor pârâului Azuga în zona de surpare și alunecare masivă a versantului stâng Sorica, adiacent zonei locuite Umbroasa, oraș Azuga, județul Prahova”, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, implementat de Compania Națională de Investiții.
Principala lucrare de punere în siguranță a zonei construite o reprezintă canalizarea pârâului Azuga, într-o secțiune betonată deschisă, amplasată la limita cartierului locuit, astfel încât curgerea liberă actuală a pârâului să nu fie afectată în timpul execuței, și care să asigure atât scurgerea nivelului istoric al pârâului, cât și eliminarea posibilității de eroziune a piciorului versantului afectat de alunecare. Lungimea acestei lucrări va fi stabilită pe teren de către proiectant, împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Apelor Române și ai Ocolului Silvic, în funcție de posibila extindere a alunecării de teren. Lungimea estimată a lucrării este de 562 de metri pe malul drept al pârâului și de 468 de metri pe malul stâng al pârâului. Valoarea contractului este de 11.038.966,20 lei inclusiv TVA, iar durata de realizare a lucrărilor, stabilită prin contract, este de 4 luni.
Finanțarea se va realiza, în condițiile legii, de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA)- prin Compania Națională de Investiții (CNI).
În data de 10 aprilie 2020, în jurul orei 19:35, versantul Sorica împădurit, aparținând Casei Regale, amplasat pe malul stâng al pârâului Azuga, a fost afectat de o alunecare masivă de teren, extinsă pe circa 10 hectare. Terenul care a luat-o la vale a blocat cursul pârâului, formând un lac de acumulare important, producând pagube însemnate. În Procesul verbal al Comitetului local pentru situații de urgență al orașului Azuga au fost inventariate 30 de case inundate, 30 de anexe gospodărești și beciuri inundate și 125 de persoane sinistrate, cărora li s-au asigurat cazarea, alimente, apa și obiecte de primă necesitate. Într-o primă fază, s-a intervenit cu tractoare, excavatoare, buldozere și moto-pompe pentru deblocarea barajului și punerea în siguranță a restului zonei construite.