Aproximativ 1,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani din Uniunea Europeană aveau anul trecut meseriile de coafeză şi cosmeticiană, reprezentând 0,9% din totalul angajaţilor, arată datele publicate  ieri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) şi preluate de Agerpres.
În rândul statelor membre, cel mai ridicat procentaj de coafeze şi cosmeticiene se înregistra anul trecut în Cipru (2,3% din totalul angajaţilor), Malta şi Portugalia (ambele cu 1,3%), Irlanda, Grecia, Spania şi Italia (toate cu 1,2%), Ungaria, Austria, Cehia, Franţa, Croaţia, Letonia, Slovenia, Germania, Olanda, România şi Slovenia (toate sub 1%).
În contrast, cel mai scăzut procentaj de coafeze şi cosmeticiene era anul trecut în Luxemburg şi Suedia (ambele cu 0,5%), Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Finlanda (toate cu 0,7%).
În condiţiile în care profesiile de coafeză şi cosmeticiană necesită deseori apropierea de clienţi, saloanele de coafură şi cosmetică au fost închise în majoritatea celor 27 de state ale UE, astfel încât această categorie profesională este una din cele mai afectate din punct de vedere economic de pandemia de coronavirus (COVID-19).
Majoritatea coafezelor şi cosmeticienelor din UE sunt femei (86%), peste două cincimi (42%) au vârsta cuprinsă între 15-34 de ani, iar 38% au vârsta cuprinsă între 35-49 de ani. Coafezele şi cosmeticienele care au 50 de ani sau mai mult reprezintă 21% din totalul angajaţilor din acest sector.