Giorgiana Radu
Tristețea poate ucide. Mai întâi sufletul, apoi cu nesaț trupul. Se moare și din dragoste. Iubirea nu aduce întotdeauna înflorire. Ea usucă uneori, mai tare decât seceta Terrei. Credeați că doar oamenii se sting de dor și chin interior? Ei bine, nu! Vietățile pământului sunt la fel sau superioare nouă în privința simțirilor, sentimentelor. Iubesc cu patimă, iubesc o dată pentru totdeauna. Oamenii se mai poticnesc, își reevaluează cuantumul ardent pentru partener. La unele specii nu se întâmplă asta. Își împerechează sufletul pentru întreaga viață, chiar dacă viața înseamnă 20–30 de ani.
O știre, trecută la fapt divers, pe care aș plasa-o la cele de primă pagină – e mult mai grăitoare decât cele politice, anoste și ermetice -, arată drama unei lebede. O pasăre din specia celor grațioase, care au inspirat opere celebre, jucate și dansate pe scene la fel de celebre, a murit de tristețe, după ce un grup de adolescenți i-au zdrobit cinci din cele șase ouă pe care le clocea. Cei care monitorizează îndeaproape viața acestor zburătoare artistice, spun că ceea ce a accentuat tristețea lebedei a fost dezertarea partenerului: „Mama lebădă a fost găsită moartă, nu la mult timp după ce tatăl lebădă a dispărut.
Au existat numeroase cazuri în care lebede au murit după ce şi-au pierdut partenerii, în condiţiile în care păsările din această specie se împerechează pe viaţă”.
Păsările, crocodilii, și toate orătăniile pământului, printre care ne numărăm, iubesc și mor, suferă și se bucură. Tindem să ne postăm superior bipedelor sau patrupedelor, cu fulgi sau cu blană, când de multe ori ele ne pot servi drept modele în ce privește prietenia, iubirea necondiționată și sinceritatea.
Singurătatea ucide, iată, nu doar oameni. Sufletul lebedei n-a supraviețuit fără puii zdrobiți de mâna omului, pe care ea îi iubea înainte de a se naște, așa cum mamele își iubesc copilul din clipa în care-i află existența în forma embrionară. N-a suportat abandonul partenerului „luat” pe viață. Există vreo diferență între om și pasăre, între om și animal? Poate că da. Uneori le întrecem în ferocitate. De multe ori, omul e mai apropiat trăsăturilor ce definesc nedrept animalul.