Col. (r) Puiu CUJBĂ,
prim-vicepreședinte al A.J.C.E.Ph.
Comemorarea eroilor căzuţi în război se organizează în fiecare an de Ziua Înălţării Domnului, de multe ori în luna mai, „când floarea este mai bogată”.
Din păcate, anul acesta, când am marcat trecerea a 100 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Eroilor, nu am avut posibilitatea să-i cinstim împreună pe eroi în locurile sfinte- cimitirele și monumentele închinate lor- ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.
De aceea, cu atât mai mult gândurile noastre s-au înălțat cu și mai adâncă pioșenie către eroii neamului.
Pierderile de vieţi omeneşti din anii primei conflagraţii mondiale, de un nivel nemaiîntâlnit până atunci, au fost enorme, jertfele românilor fiind de aproape un milion de militari şi civili. De aceea, pentru supravieţuitori s-a impus ca o datorie morală comemorarea, în fiecare an, a celor care au pierit pe câmpurile de luptă.
Conducerea statului român a emis Decretul-Lege nr.715, din 14 ianuarie 1919, prin care s-au expropriat terenurile unde erau îngropaţi ostaşii morţi în Războiul de Întregire a neamului românesc, amenajându-se cimitire şi mausolee ale eroilor.
La nivel de naţiuni, acest lucru s-a materializat puțin mai târziu, la sfârșitul lunii iunie 1919, în cadrul Tratatului de la Versailles. Acest document, semnat de fostele ţări beligerante, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.
Prin apariţia Decretului-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit oficial ca eroii să fie cinstiți cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, România devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali. Astfel, această dată a fost decretată sărbătoare naţională a poporului român, un rol important avându-l Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, înfiinţată în 1919 şi transformată, în 1927, în Societatea „Cultul Eroilor”.
Datorită acestei organizaţii, aflată sub înaltul patronaj al reginei Maria, în anul 1923 a fost inaugurat Mormântul Ostaşului Necunoscut.
Societatea „Cultul Eroilor” -care de la 1 august 1940 s-a numit „Aşezământul Naţional Regina Maria”- a avut o activitate prodigioasă. Pornind de la sentimentul patriotic şi civic de cinstire a actelor de eroism naţional, manifestat prin oficializarea Zilei Eroilor, în anii interbelici s-au construit monumente şi plăci comemorative în aproape toate localităţile ţării.
În timpul celor 29 de ani de funcționare, Societatea „Cultul Eroilor” a adunat în cimitirele definitive ale eroilor osemintele a 200.000 de eroi români şi militari străini, care se aflau în morminte izolate sau grupuri de morminte răzleţe, a repatriat din şi în străinătate rămăşiţele a peste 1.500 eroi, pe baza convenţiilor stabilite, și a înființat 118 cimitire militare definitive, 84 de cripte, 508 troițe, a identificat și amenajat 529.713 morminte, din care 72.870 în străinătate şi a construit 13 mausolee.
Conjuncturile istorice au făcut însă ca situaţia să se schimbe. Prin Decretul nr. 71/1948, din raţiuni politice lesne de înţeles, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se astfel toate prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative a menţinut reglementarea care prevedea ca la data de 9 mai să fie sărbătorită și Ziua Eroilor.
Începând cu 1990, conducerea Ministerului Apărării Naţionale a declanşat o amplă acţiune reparatorie de reintroducere în armată a valoroaselor tradiţii militare româneşti. Tot din acest an, Ziua Eroilor a reînceput să fie sărbătorită de Ziua Înălţării Domnului.
În anul 1995 a fost adoptată Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, iar prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război se realizează o mai amplă cuprindere a tuturor manifestărilor şi preocupărilor specifice promovării cultului eroilor la români.
Între timp, în 1994 a fost reactivat „Cultul Eroilor” și în Prahova. Asociaţia prahoveană s-a înfiinţat la data de 24 octombrie 1994, ca urmare a demersurilor unui comitet de iniţiativă al cadrelor militare în rezervă, constituit la 15 noiembrie 1993, când a fost ales primul Comitet Județean pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor. Era o continuare firească a eforturilor și acțiunilor desfășurate la nivel județean între cele două războaie mondiale, dar și în anii comunismului.
Începând din anul 2000, conform prevederilor Protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei şi Învăţământului şi Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” s-au înfiinţat în școlile gimnaziale şi liceale Cercurile „Cultul Eroilor”, conduse şi îndrumate în general de profesori de istorie, dar şi de alte discipline şcolare. În judeţul Prahova s-au înfiinţat Cercuri „Cultul Eroilor” îndeosebi după alegerea în Biroul Executiv al asociaţiei noastre a prof. dr. Maria-Mariana Gheorghe, inspector şcolar. În acest moment, în județ există peste 100 de cercuri „Cultul Eroilor”, alte peste 50 urmând să fie reactivate.
În acești 25 de ani au fost înmânate și Drapele de identificare ale cercurilor, multe dintre ele fluturând fiind purtate cu mândrie de elevi cu prilejul diferitelor activități.
Din iniţiativa Biroului Executiv al Asociaţiei Judeţene Cultul Eroilor Prahova se editează, începând din anul 2011, revista „Prahova Eroică”, care reuneşte amintiri și destăinuiri, evenimente şi proiecte cultural-i storice. Număr după număr, în paginile revistei se regăsesc alături profesori și elevi, veterani și copii, sub același numitor comun:Prahova eroică – România eroică!