Liga I își va relua prima competițiile, ziua de 12 iunie fiind ”momentul 0” al fotbalului ”post-coronavirus”. Încercarea de a relua întrecerea nu va fi deloc simplă, din niciun punct de vedere – financiar, organizatoric, epidemiologic, totul fiind ”bulversat” în această primă fază, revenirea fotbalului devenind chiar o… miză pentru părțile implicate, autoritățile dovedindu-se ”mai catolice decât Papa” când vine vorba despre întrecerile fotbalistice…
Măsuri dure, unele dintre ele chiar ”la limita logicii” – cum se poate explica, de exemplu, faptul că șoferul care aduce echipa la stadion nu are voie să părăsească autocarul, că rezervele, care au venit cu titularii în același autobuz, intră separat în vestiar (?), și multe altele de acest gen – vor trebui îndeplinite, ”vestea bună” pentru fotbaliști fiind aceea că au scăpat de … cantonarea permanentă, renunțându-se la ideea de a ţine jucătorii ”închiși” pentru câteva luni!
În Monitorul Oficial din 30 mai a fost publicat ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului nr.601 din 29.05.2020 și al Ministerului Sănătății nr.971 din 29.05.2020 pentru aprobarea regulamentului privind condițiile necesare a fi respectate de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați în vederea reluării competițiilor sportive organizate în aer liber.
Din păcate, după lecturarea și analizarea condițiilor necesar a fi respectate, părerea este că , foarte probabil, va fi imposibilă reluarea competițiilor la nivelul județean, deocamdată. Rămâne ca, pentru nivelurile competiționale inferioare să se aștepte un nou ordin, un nou val de relaxări, care ar putea apărea spre finalul lunii iunie, dacă, acest prim ”test”, al disputării Ligii I, va fi trecut cu bine.
Conform noilor reglementări, organizarea meciurilor se va face fără spectatori, chiar dacă, în multe țări europene, ”relaxarea” a adus și accesul unui număr de fani în tribune.
Delimitarea zonelor unui stadion/teren de joc se face astfel: zona interioară a stadionului/terenului de joc ( cuprinde următoarele sectoare: terenul de joc, inclusiv suprafaţa tehnică, tunelul de acces; zona vestiarelor jucătorilor/arbitrilor, camera delegaţilor de joc, cabinet testare anti-doping) – unde vor avea acces maximum 80 de persoane – jucători, antrenori, staff, arbitri, etc, apoi, zona tribunelor, inclusiv spaţiile administrative pentru transmisiunea TV a jocului, zonele specifice media – unde vor avea aces maximum 85 de persoane, respectiv o zona exterioară (parcare pentru carele de transmisie TV etc) – cu un maximum admis de 60 de oameni prezenți.
Pentru perioada următoare, persoanele implicate în organizarea meciului la stadion/teren de joc (inclusiv presa) vor trece printr-un filtru epidemiologic (chestionar stabilit prin ordin al Ministrului Sănătăţii, termometrizare) înainte de a pătrunde pe stadion/terenul de joc.
Acest triaj va fi realizat de echipajul medical prezent la stadion/terenul de joc pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Persoanele care nu întrunesc criteriile triajului epidemiologic nu au acces pe stadion/terenul de joc.
Înainte ca delegaţiile echipelor să ajungă la stadion/terenul de joc va fi făcută dezinfectarea încăperilor şi a spaţiilor commune, iar vestiarele celor două echipe şi al arbitrilor vor fi sigilate după igienizare până la sosirea acestora. Triajul epidemiologic va fi efectuat de cadre medicale.
Vor fi disponibile recipiente sau vor fi instalate aparate cu soluţie dezinfectantă pentru mâini în autocarele echipelor, vestiare şi pe tunelul de acces către terenul de joc.
În plus, jucătorii, stafful tehnic, stafful medical al echipelor vor respecta un calendar de testare, după cele 3 teste efectuate de la reluarea pregătirilor urmând alte testări: cu 2/3 zile înainte de primul meci , apoi din două în două săptămâni, astfel că un fotbalist din Liga I nu va ”scăpa” fără 6 teste efectuate până la finalul lui iulie! Adică, mai mult decât orice altă ”categorie profesională” de la noi, pentru că, nu-i așa, de când fotbalul s-a amestecat cu politica la cel mai înalt nivel a devenit… periculos! Un regim de testare special au și arbitrii, care și ei trebuie să efectueze 3-4 teste anti-covid în total, un mare semn de întrebare rămânând momentul în care va apărea un test pozitiv, pentru că, deși cluburile doresc ”să meargă mai departe” și să găsească soluții pentru a juca partidele conform programului competițional, cu jucătorii sănătoși, normele publicate par a duce către imposibilitatea continuării întrecerii, din cauza ”carantinei” pe care vor trebui să o suporte, pentru două săptămâni, toți ceilalți colegi, lucru care ar face imposibilă continuarea fotbalului! Dar, nu-i așa, să fim optimiști, poate nu vor apărea astfel de cazuri, deși, sunt destui cei care gândesc anumite ”teorii ale conspirației” privitor la acest subiect.
Iar pentru reluarea eșalonului secund (în 4 iulie) și, eventual, a întrecerilor de nivel inferior, inclusiv cele județene, sperăm la o nouă… relaxare și alte reguli, mult mai simple, la finalul acestei luni!