Nizoleta Dumitrescu

 

Pe perioada celor două luni de stare de urgenţă decretată la nivel naţional n-a fost român, indiferent de funcţie sau profesie, să nu-şi imagineze, în gând, ce va face a doua zi când aceasta se va încheia. Îndemnul “staţi în casă”, completarea Declaraţiei pe proprie răspundere, spălatul obsesiv pe mâini, liniştea nefirească de pe străzi i-au determinat pe mulţi să viseze cu ochii deschişi, relaxarea măsurilor venind, de la caz la caz, ca un soi de sărbătoare, marcată de fiecare cum a putut.

Cele două luni de stare de urgenţă au trecut deja, la fel şi prima lună de stare de alertă, drept pentru care, în aşteptarea relaxării totale, planurile pentru “a doua zi” şi după prelungirea stării de alertă au început să se ţeasă.
Dacă unii dintre români tânjesc după o scurtă vacanţă, în schimb, politicienii par că sunt un pic mai practici, gândindu-se tot la…scaunul lor. Aşa că, pe agenda de priorităţi, cei din opoziţie au trecut, din nou, cu litere majuscule, mult dorita moţiune de cenzură, menită să-i scoată din Palatul Victoria pe cei de la PNL. Deşi nu este o idee nouă, aceasta fiind scoasă la înaintare la puţin timp după ce liberalii au trecut la butoanele puterii, trântirea actualilor guvernanţi a revenit în actualitate, de data aceasta anunţându-se, chiar cu precizie, data când se va şi întâmpla: a doua zi după expirarea stării de alertă.
Deranjaţi de noile ameninţări, liberalii nu pricep de ce social-democraţii revin obsesiv asupra înlăturării lor de la putere, mai ales acum când, din cauza pandemiei, după cum avea să nuanţeze însuşi premierul,“ritmul de adoptare a măsurilor a fost unul efectiv nebunesc”!
Cât priveşte fluturarea moţiunii de cenzură pe la picioarele liberalilor, un fost social-democrat – Adrian Ţuţuianu, trecut într-un partid de la care liderul interimar Marcel Ciolacu are mari aşteptări în privinţa susţinerii înlăturării lui Orban şi ai lui – este de părerea că repunerea pe tapet a acestei idei ar fi o poveste. O poveste pentru că, susţine el, depunerea moţiunii de cenzură a doua zi, după expirarea stării de alertă, s-ar nimeri exact în vacanţa parlamentară! Or, vacanţa-i vacanţă, mai ales parlamentară!
Cum însă şi premierul Orban consideră anunţul lui Ciolacu drept “un alt act aventurier”, rămâne de văzut în ce măsură social-democraţii vor reuşi, dar mai ales în ce mod, să-şi pună în aplicare planul anunţat.
Nu de alta dar, având în vedere că nu peste mult timp vin alegerile, iar fiecare partid încearcă să iasă în evidenţă în faţa electoratului, e mai greu de presupus că prieteniile de complezenţă între liderii politici vor rămâne valabile, mai ales că, indiferent de culoarea partidului, testul se dă la urna de vot.
Dincolo de toate însă, un lucru este cert: pandemia nu a modificat de loc comportamentul politicienilor, mai ales al acelora care cred că mai merită, şi pentru următorii patru ani, un alt vot, ca să rămână unde sunt acum. Mai mult, dacă ar fi după ei, ar merita votul, din plin, chiar şi de a doua zi după ieşirea din starea de alertă!