Violeta Stoica

 

Până ieri la prânz, potrivit informațiilor oficiale, fuseseră confirmați cu coronavirus 19 dintre cei 34 de angajați ai unui cămin privat de bătrâni din Prahova, aflat într-o zonă de deal a județului, pe raza localității Izvoarele (sat Homorâciu). Printre cei infectați se află și patru locuitori din comună care lucrează la acest centru de îngrijire a persoanelor vârstnice și, drept urmare, familiile lor au fost izolate la domiciliu, beneficiind de sprijinul autorității locale pentru aprovizionarea cu alimente și produse de strictă necesitate.
Până la ora raportării oficiale, nu se știa dacă există persoane infectate cu coronavirus și în rândul beneficiarilor serviciilor căminului de bătrâni, pentru că rezultatele nu fuseseră primite până ieri.
Acesta este cel de-al doilea focar cu număr mare de bolnavi, după cel al pompierilor din Detașamentul Câmpina, de acum două săptămâni.
Există și vești bune, dacă se poate spune așa: au mai fost externate din spital câteva zeci de persoane asimptomatice sau cu simptome reduse.

Informațiile oficiale furnizate ieri de către reprezentanții Instituției Prefectului precizau că la nivelul județului Prahova, de la începutul epidemiei și până ieri, 277 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, aici fiind incluse și cele 19 de la centrul de îngrijire a bătrânilor de la Izvoarele.
Conform sursei menționate, “pe data de 23 iunie au existat câteva suspiciuni în rândul beneficiarilor, iar conducerea unității respective a anunțat Direcția de Sănătate Publică Prahova care a decis testarea
imediată atât a întregului personal (34 de angajați), cât și a persoanelor internate aici (68 de beneficiari). Primele rezultate sosite au fost cele ale personalului angajat aici. Astfel, dintre cele 34 de probe prelevate cadrelor care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor, 19 au fost pozitive, 13 negative, iar două sunt încă în lucru. Tot în lucru sunt și cele 68 de probe prelevate de la beneficiari.
Cadrele depistate pozitiv au fost internate. DSP a dispus ca personalul care a fost testat și are rezultate negative să rămână în izolare la locul de muncă și să asigure continuitatea serviciilor, cu luarea unor măsuri suplimentare de protecție.
Facem precizarea că, la sfârșitul lunii aprilie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova, la propunerea DSP, a decis testarea tuturor angajaților din centrele de îngrijire a persoanelor adulte din județ. Au fost realizate două rânduri de teste, inclusiv la această unitate medico-socială. Ultimele rezultate de aici au sosit pe
6 iunie și au fost negative. Decizia a fost luată tocmai pentru a fi preîntâmpinate astfel de situații”.

Patru familii din Izvoarele, în izolare la domiciliu

Pentru că patru dintre angajații centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice, de la Izvoarele, sunt locuitori ai comunei, s-a luat măsura izolării la domiciliu pentru familiile acestora.
Primarul localității, Ioan-Paul Grigore, a declarat, pentru ziarul Prahova, că familiile celor patru vor fi sprijinite de autoritatea locală pentru a nu le lipsi nimic în perioada în care vor fi nevoite să stea în izolare la domiciliu. “Au fost înștiințaţi că nu vor avea voie să părăsească domiciliul, dar îi vom ajuta cu aprovizionarea cu alimente și produse de strictă necesitate, așa cum am procedat cu toate persoanele vulnerabile și pe perioada stării de urgență. Le cumpărăm tot ce le trebuie și le lăsăm produsele în poartă, pentru ca să nu existe niciun risc”, a declarat primarul comunei Izvoarele. Întrebat dacă au mai fost cazuri de coronavirus în comună, până la confirmarea celor patru cazuri de localnici din rândul angajaților centrului de bătrâni, primarul Ioan-Paul Grigore a mărturisit că acestea au fost primele îmbolnăviri de Covid-19 din localitate. “Nu am avut cazuri de coronavirus, deși într-o primă fază au revenit din străinătate circa 100 de persoane, iar după ridicarea restricțiilor, alte aproximativ 100!”, a menționat edilul din Izvoarele

Zeci de pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare au fost externați din spitalele din Prahova

“În baza Ordinului ministrului Sănătății nr.1137/2020, pe parcursul zilei de 24 iunie, au mai fost externați 23 de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii COVID-19. Aceștia au obligația să mai stea încă patru zile în izolare la domiciliu. Conform prevederilor Ordinului de Ministru, pe durata izolării, monitorizarea stării de sănătate a acestor pacienți se face de către medicul de familie, zilnic, prin telemedicină. Cei care nu sunt înscriși la un medic de familie sunt monitorizați zilnic de către DSP”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului, preluând informații de la Direcția de Sănătate Publică Prahova.