V. Stoica

Săptămâna trecută, în cadrul ședinței de guvern în care toți românii așteptau date concrete despre prelungirea stării de alertă, miniștrii lui Ludovic Orban au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru trei noi obiective care vor fi realizate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Astfel, Compania Națională de Investiții, instituție subordonată Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, condus de Ion Ștefan, va susține printre altele, potrivit informațiilor oficiale, și extinderea Centrului Social Pastoral ”Sfânta Cruce” Caraiman din orașul Bușteni.
Valoarea estimată a lucrărilor, pentru care Compania Națională de Investiții va lansa procedura de achiziție, este de 47,32 milioane lei (aproape 10 milioane de euro), iar durata de realizare este de 30 de luni.
Potrivit datelor proiectului de extindere a Centrului Social Pastoral ”Sfânta Cruce” Caraiman din Bușteni, prin noul obiectiv de investiții se are în vedere realizarea unei noi clădiri care va avea un număr estimat de peste 1.000 de utilizatori și presupune suplimentarea capacității actuale de cazare cu 150 de locuri, crearea unei săli de mese cu o capacitate de 250 de persoane, a unor săli pentru workshop-uri/întâlniri, dar și spații pentru bibliotecă.
Clădirea va putea fi utilizată și de persoane cu dizabilități, fiind proiectate rampe de acces pentru scaune rulante și lifturi speciale pentru acest tip de utilizatori. Centrul social-pastoral desfășoară activități culturale, educaționale, social-educaționale și pastoral-misionare, scopul acestuia fiind susținerea activităților de formare teologică, culturală și socială a tinerilor, cu precădere a elevilor și studenților proveniți din medii sociale dezavantajate. Anual sunt cazați peste 600 de copii cu dizabilități, iar centrul a devenit un reper în sprijinirea copiilor și a adulților cu nevoi speciale și diferite dizabilități. De asemenea, anual sunt organizate tabere și excursii de copii și tineri din întreaga țară, centrul asigurând cazarea, masa și instruirea specifică activităților pentru peste 4.500 de copii, tineri și studenți. Infrastructura deținută nu permite, întotdeauna, derularea în bune condiții a activităților și este necesară extinderea spațiului.