Violeta Stoica
Turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei prahovene în urma instituirii stărilor de urgență și de alertă, agenții economici care își desfășoară activitatea în domeniul HoReCa fiind practic în imposibilitatea de a-și redeschide porțile în condițiile de dinaintea pandemiei de coronavirus.
Ieri, la Ploiești, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, în colaborare cu președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, a avut loc o primă întâlnire cu reprezentanți ai domeniului HoReCa, ai agențiilor de turism, ai autorităților locale, pentru a veni cu propuneri concrete pentru sprijinirea acestui sector important pentru multe localități prahovene.
Concluzia întâlnirii de ieri este, din păcate, una destul de sumbră, în opinia unora dintre participanții la întrunire: prea puține firme din domeniul turismului vor trece neafectate prin criza declanșată de epidemia de coronavirus, acestea solicitând sprijin din partea autorităților naționale și locale pentru a rezista în perioada următoare fără a-și închide definitiv porțile și fără a disponibiliza masiv personalul din HoReCa.
Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a inițiat ieri o primă etapă de consultări cu agenții economici din domeniul turismului, unul dintre cele mai importante sectoare de activitate pentru multe dintre localitățile prahovene, în special cele de pe Valea Prahovei, Valea Slănicului și Valea Teelajenului. Astfel, atât reprezentanții firmelor din domeniul HoReCa, dar și ai autorităților publice locale, au avut posibilitatea de a veni cu propuneri pentru redeschiderea industriei ospitalității, cu cât mai puține riscuri financiare sau de natură sanitară.Aurelian Gogulescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova, a adus și cifrele care arată dimensiunea industriei turismului în Prahova. La finalul anului trecut, în Prahova activau 1176 de firme în domeniul turismului, cu o cifră de afaceri de aproximativ 134 de milioane de euro, adică de circa 1,2% din total la nivel de județ. Cu peste 5000 de salariați, turismul prahovean este în unele localități ale județului printre cele câteva domenii principale de activitate, și tocmai de aceea trebuie găsite rezolvări cât mai rapide pentru redeschiderea unităților din acest sector.
Întâlnirea de ieri a scos la iveală gravitatea problemelor cu care se confruntă operatorii din turism, dar și agenții economici a căror activitate depinde direct de funcționarea restaurantelor, a hotelurilor și a teraselor.Starea de urgență și starea de alertă au reușit performanța negativă să închidă la propriu hoteluri din Ploiești care nu și-au pus lacătul pe ușă nici măcar în vremea războaielor. Paul Palaș, reprezentantul unui important hotel din municipiul Ploiești, a fost unul dintre operatorii din turism care a venit cu propuneri foarte clare pentru autoritățile publice locale, dar și către Guvernul României. Una dintre acestea vizează varianta de scutire de la plata impozitelor și taxelor locale a unităților din turism care au avut extrem de mult de pierdut din cauza măsurilor restrictive din starea de urgență și din starea de alertă.
“Impactul va fi devastator pentru businessul din turism, dar există o șansă mare ca să se salveze în special firmele care activează în agroturism. Noi am încuiat hotelul, dar am avut în continuare cheltuielile curente, care curg indiferent dacă suntem sau nu închiși. O gură de oxigen ar fi anularea impozitelor pe clădiri și pe terenuri pentru perioada stărilor impuse prin acte administrative la nivel național”, a propus Paul Palaș. Pe de altă parte, tot Paul Palaș a venit cu o altă propunere, de această dată care vizează autoritățile naționale: pentru a nu crește numărul șomerilor, pentru a nu disponibiliza personalul din turism, statul să preia parțial plata salariilor acestor angajați, iar angajatorul să suporte cheltuielile salariale doar pentru orele muncite la propriu de către salariații din turism. Este o măsură luată de mai bine de 100 de ani în Germania și care funcționează, astfel încât industria HoReCa să nu contribuie la creșterea galopantă a numărului șomerilor.
Salina Slănic, încă închisă vizitatorilor
Unul dintre obiectivele turistice încă închise, dar care ar fi putut să respecte măsurile de distanțare fizică dintre vizitatori, este Salina Slănic. Deși Salina Turda, una dintre “rivalele” celei de la Slănic Prahova, și-a redeschis porțile, Societatea Salrom încă nu a decis când și în ce condiții va dispune revenirea vizitatorilor în mina turistică. Ieri, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat că se va implica direct în această privință, astfel încât Mina Unirea să poată să-și primească vizitatorii cât mai curând.
Planuri pentru promovarea zonelor turistice prahovene
Într-o perioadă grea pentru sectorul turismului, autoritățile județene și locale – în special cele care au de câștigat de pe urma atragerii de vizitatori – trebuie să găsească o soluție comună astfel încât românii să se orienteze tot mai mult către turismul prahovean.
“Prahova sigură!” sau “Alegeți Prahova!” sunt două dintre sloganurile sub care turismul prahovean ar putea fi sprijinit, pentru că Prahova ascunde istorii care merită redescoperite. Colaborarea dintre autoritățile locale și operatorii din turism, prin promovarea unor idei concrete de sprijinire a industriei HoReCa, va continua, pentru că se dorește ca județul Prahova să devină un pol de atragere a turiștilor. Și dincolo de binecunoscuta Vale a Prahovei, există localități în care turismul și agroturismul au nevoie de promovare, astfel încât această industrie importantă să reușească să funcționeze în curând și dincolo de cota de avarie.