Închirierea containerelor cu toalete și dușuri pentru sinistrați a costat autoritatea locală 34.000 de lei

Violeta Stoica

Dezastrul produs de alunecarea masivă de teren care a blocat cursul pârâului Azuga, în seara de 10 aprilie, provocând distrugerea mai multor locuințe aflate la poalele muntelui Sorica, pe strada Umbroasă, a fost unul dintre cele mai grave care au avut loc pe raza județului Prahova în ultimii ani.
Ar fi putut fi evitată afectarea caselor din zona respectivă? Probabil. Au apărut foarte multe opinii contradictorii referitoare la fenomenul care a avut loc pe munte. Unii au spus că ruperea versantului ar fi fost provocată de tăierile de arbori, alte opinii au arătat că, dimpotrivă, tocmai lipsa unor reamenajări necesare pe terenul respectiv, aparținând Casei Regale a României, ar fi condus la acea alunecare de teren devastatoare. Oricare ar fi fost
motivul declanșării ruperii versanului, nu neapărat alunecarea terenului a generat distrugerea locuințelor de la baza muntelui, ci blocarea cursului pârâului Azuga, care a ieșit din matcă, și-a schimbat cursul natural și a inundat toate casele de pe valea respectivă.
Autoritatea locală se pregătea să pornească o serie de lucrări în zonă, conform alunecari teren Azuga04documentațiilor și a achizițiilor demarate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ceea ce înseamnă că se cunoștea faptul că malurile pârâului Azuga aveau nevoie de consolidări.
Cert este că în toamna anului trecut, Primăria Azuga a solicitat de la Apele Române – SGA Prahova un aviz de gospodărire a apelor/ aviz de amplasament pentru realizarea de lucrări destinate sistematizării terenului, drenuri, apărări de mal locuințe sociale din strada Umbroasă, chiar în zona luată de apele pârâului Azuga. Acest proiect prevedea, printre altele, crearea unui zid de sprijin pe toată lungimea de sud a zonei respective, unde urma să fie construit un ansamblu de locuințe sociale, blocuri cu apartamente și garsoniere, tocmai pentru a se evita inundarea zonei de apele pârâului Azuga. Lungimea zidului de sprijin urma să fie de circa 120 de metri, iar dacă acesta ar fi fost realizat în momentul producerii alunecării de teren, poate că situația ar fi fost alta.
Pe 10 aprilie, însă, muntele care a luat-o la vale a blocat apele pârâului Azuga, care și-a croit un alt curs, tocmai prin gospodăriile populației de la baza versantului.
Acum, mulți dintre cei afectați locuiesc în containere puse la dispoziție de Ministerul de Interne, însă, pentru că acestea nu dispuneau și de toalete în interior, autoritatea locală a încheiat contract de închiriere pentru patru containere sanitare cu dușuri și toalete, pentru o perioadă de patru luni, costurile fiind de circa 34.000 de lei fără TVA.
În prezent, Primăria Azuga are în derulare o procedură de achiziție pentru locuințe sociale care ar urma să fie construite chiar pe strada Umbroasă, un proiect mai vechi dar care a fost lansat pentru realizarea proiectului tehnic și de execuție a lucrărilor după evenimentul care a lăsat zeci de oameni fără case, chiar înainte de Sărbătorile Pascale din acest an.
De unele dintre cele 48 de unități locative vor beneficia și cei cărora pârâul Azuga le-au distrus casele. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la aproximativ opt milioane de lei fără TVA, pe terenul de pe strada Umbroasă urmând să fie construite trei corpuri de clădire cu destinația locuințe sociale colective, formate din parter și trei etaje.
Există însă și o clauză suspensivă pusă de autoritatea contractantă – începerea executării contractului este condiționată de finalizarea lucrărilor de construire pentru sistematizare teren, drenuri, apărari de mal, locuințe sociale strada Umbroasă, care face obiectul unei alte achiziții.

Muntele s-a prăvălit peste Azuga, pe 10 aprilie

Imagini desprinse din documentarele despre dezastre naturale au fost trăite, pe viu, de locuitorii orașului prahovean Azuga, pe 10 aprilie, într-o vineri seară, în jurul orei 18.30. O alunecare de teren - Azuga 4parte a muntelui Sorica s-a prăvălit peste valea Azugii și peste locuințele aflate la baza versantului și în imediata apropiere a pârâului care poartă numele stațiunii montate. O suprafață de cinci hectare a unui versant din muntele Sorica, teren ce era împădurit și care aparține Casei Regale a României, a luat-o la vale și pământul și arborii angrenați în alunecarea de teren au blocat și cursul pârâului Azuga. Alunecarea a ajuns în imediata vecinătate a gospodăriilor din zonă și s-a dispus evacuarea de urgență a 125 de persoane – 40 de femei și copii și 85 de bărbați – împreună cu o parte dintre bunuri.
Potrivit reprezentanților Administrației Naționale Apele Române, alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a obturat albia pe o lungime de 70-80 metri și a avut o înălțime de aproximativ 3 metri.
Localizarea alunecării a fost în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, situată în dreptul pârtiei Sorica. Cauzele exacte ale alunecării ar urma să fie stabilite de către experți, în baza unui studiu și a unei expertize, la solicitarea proprietarului de teren, adică a Casei Regale.