Ieri, premierul Ludovic Orban a transmis succes echipei de specialişti MApN care a plecat într-o misiune în statul american Alabama pentru a oferi sprijin autorităţilor locale în lupta contra COVID-19, subliniind că între Statele Unite şi România este un „solid” Parteneriat strategic care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate, potrivit Agerpres. „O echipă formată din 15 medici, asistente medicale, specialişti CBRN care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, evident, în spiritul solidarităţii şi cooperării între Statele Unite ale Americii şi România. O misiune care are, pe de-o parte, obiectivul de a fi alături de medicii din Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, şi de a vedea foarte clar cum acţionează echipele medicale din Statele Unite în lupta împotriva COVID. Urez succes misiunii noastre şi folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm – între Statele Unite şi România este un solid Parteneriat strategic care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate”, a declarat Orban, la Baza Militară 90, la plecarea specialiştilor MApN. Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a afirmat, la rândul său, că parteneriatul dintre SUA şi România „nu a fost niciodată mai puternic”.
„Această misiune românească în sprijinul poporului american şi al eforturilor de combatere a crizei COVID-19 este încă un exemplu al relaţiei speciale dintre ţările noastre. Delegaţia în Statele Unite, formată dintr-o echipă medicală şi o echipă de decontaminare radiologică, biologică şi chimică, va fi găzduită de Garda Naţională Alabama şi municipalitatea Montgomery Alabama”, a precizat Zuckerman.
Oficialul american a adăugat că specialiştii români în CBRN vor avea ocazia să împărtăşească cu reprezentanţii Gărzii Naţionale Alabama experienţa privind decontaminarea terenului, personalului şi a echipamentelor, acumulată în diferite oraşe din România, „îmbunătăţind, astfel, capacitatea ambelor ţări de a lupta mai eficient împotriva pandemiei COVID”. „Echipa română şi specialiştii din Alabama vor profita, de asemenea, de această ocazie pentru a trece în revistă răspunsurile de urgenţă necesare pentru prevenirea şi limitarea efectelor incidentelor chimice, biologice şi nucleare”, a completat Adrian Zuckerman.
Ambasadorul american la Bucureşti a adăugat că echipa medicală românească va avea ocazia să primească informaţii de la partea americană cu privire la combaterea pandemiei cu noul coronavirus.
El a apreciat, totodată, că medicii militari români au contribuit la salvarea multor vieţi prin modul în care au asigurat gestionarea şi operarea corespunzătoare a spitalelor civile de la Focşani, Suceava şi Deva şi a menţionat şi participarea românească la o misiune de sprijin în Republica Moldova. Zuckerman a mulţumit tuturor factorilor implicaţi în pregătirea misiunii româneşti în SUA. La eveniment a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.