Cercetătorii au identificat o nouă tulpină a coronavirusului care a devenit dominantă acum în lume şi care pare mult mai contagioasă decât versiunile care s-au răspândit la începutul pandemiei de Covid-19, potrivit unui studiu condus de Laboratorul Naţional Los Alamos, relatează Los Angeles Times, potrivit Hotnews.
Noua tulpină a apărut în februarie în Europa, a migrat repede pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii şi a devenit tulpina dominantă în lume la jumătatea lui martie, scriu cercetătorii.
Mai mult decât atât, aceasta se răspândeşte mai repede şi ar putea face oamenii vulnerabili la o a doua infectare.
Raportul de 33 de pagini a fost postat joi pe BioRxiv, un site pe care cercetătorii îl folosesc pentru a-şi împărtăşi munca înainte să fie analizată academic, într-un efort de a grăbi colaborarea dintre cercetătorii care lucrează pentru a găsi un vaccin împotriva Covid-19 sau la tratamente. Cercetarea s-a bazat în mare pe secvenţa genetică a tupinilor timpurii.
Mutaţia identificată în noul raport afectează celebrii ţepi ai coronavirusului, care îi permit să intre în celulele umane. Autorii raportului au spus că au simţit o ”nevoie urgentă de a avertiza” astfel încât vaccinurile şi tratamentele în dezvoltare în jurul lumii să fie eficiente împotriva acestei noi tulpini.
Oriunde ar fi apărut noua tulpină, a infectat rapid mult mai mulţi oameni decât tulpinile timpurii care au venit din Wuhan, China, iar în câteva săptămâni a devenit singura tulpină care prevalează în unele state, potrivit raportului.
Dominaţia acestei noi tulpini asupra predecesoarelor sale demonstrează că are o putere de infecţie mult mai mare, potrivit raportului, deşi nu se ştie încă exact de ce.
Coronavirusul a infectat peste 3.5 milioane de oameni în lume şi a ucis peste 250.000 de oameni.
Raportul s-a bazat pe analiza computaţională a peste 6.000 de secvenţe ale coronavirusului din lune, colectate de Global Initiative for Sharing All Influenza Data, o organizaţie public-privată din Germania.
Echipa Los Alamos, asistată de cercetători de la Duke University şi de la University of Sheffield in England, au identificat 14 mutaţii. Aceste mutaţii au avut loc printre cele aproximativ 30.000 de perechi de bază de ARN, despre care cercetătorii spun că construiesc genomul coronavirusului. Autorii s-au concentrat e o mutaţie numită D614G, care ar fi responsabilă de schimbarea ţepilor virusului.
Italia a fost una dintre primele ţări care s-au confruntat cu noul virus la sfârşitul lui februarie, aproape în acelaşi timp când a apărut tulpina originală. Washingtonul a fost printre primele state lovite de de tulpina originală în februarie, dar aproximativ de pe 15 martie a început să domine noua tulpină. New Yorkul a fost lovit de virusul original aproximativ pe 15 martie, dar în câteva zile tulpina mutantă a preluat controlul.