În luna martie, faþã de anul trecut, prezenþa în structurile de cazare a scãzut cu peste 73%
Nicoleta Dumitrescu
Impactul crizei COVID‐19 şi cel al măsurilor luate de autorități ca urmare a decretării stării de urgență pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 se văd inclusiv în industria ospitalității. De mai bine de o lună și jumătate, pe străzile orașelor sau ale stațiunilor montane – așa cum sunt și cele din Prahova – nu a mai călcat picior de turist. Până şi pe aglomerata Vale a Prahovei s-a făcut liniște, iar DN1, în sensul către munte, nu a mai fost luat cu asalt la sfârșit de săptămână, dat fiind faptul că hotelurile, restaurantele și toate spațiile de cazare au fost închise. Iar cât de mare a fost efectul pandemiei asupra activității turismului confirmă clar datele statistice. Astfel, potrivit informațiilor primite de la Direcția Județeană de Statistică Prahova, în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, sosirile şi înnoptările în structurile de primire cu funcțiuni de cazare din județul Prahova au înregistrat scăderi cu 73%, respectiv cu 73,5%. De altfel, datele din Prahova reflectă situația înregistrată în turism la nivel național, recent Institutul Național de Statistică anunțând faptul că, în comparație cu luna corespunzătoare din anul precent, în luna martie a.c., sosirile în structurile de primire turistică au scăzut cu aproape 70%. Văzându-și afacerile închise de la jumătatea lunii martie, operatorii de turism așteaptă de la guvernanți semnalul redeschiderii ușilor hotelurilor și restaurantelor, dar mai ales să vadă de ce formule de sprijin vor avea parte, ştiut fiind, din start, că prezența turiștilor, inclusiv la masă, nu se va mai putea face la fel cum a fost până la instalarea pandemiei. Deocamdată, instituțiile de la București continuă contabilizarea datelor transmise din teritoriu, pentru a se vedea care este impactul economic asupra acestui sector de activitate, în contextul crizei provocate de noul coronavirus.
Potrivit datelor primite de la Direcția Județeană de Statistică Prahova, în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, sosirile şi înnoptările în structurile de primire cu funcțiuni de cazare din județul Prahova au înregistrat scăderi cu 73%, respectiv cu 73,5%. ”Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din luna martie 2020 au însumat 10.777 de turişti, în scădere față de luna martie 2019 cu 73% – când au fost înregistrați 39.843 de turiști – şi în scădere față de luna februarie 2020 cu 73,8%. Din numărul total de sosiri înregistrate în Prahova, 10.294 au fost sosiri ale turiştilor români şi 483 sosiri ale turiştilor străini. Comparativ cu luna martie 2019, numărul de sosiri ale turiştilor români s-a diminuat cu 70,9%, iar numărul de sosiri ale turiştilor străini a scăzut cu 89,3%”, au precizat reprezentanții instituției.
Cât de mare a fost diferența dintre numărul turiștilor veniți în Prahova în luna martie anul acesta în comparație cu luna precentă din 2019 se vede și din statisticile înregistrate la nivelul structurilor de primire turistică. Astfel, dacă în hoteluri, în luna martie a anului trecut, au fost primiți 29.614 turiști, în martie anul acesta au fost primiți doar 8.080 de turiști; la vilele turistice, în 2019 au fost 1.846 de turiști, anul acesta 406 turiști; la popasuri turistice, anul trecut au fost 31 de persoane, anul acesta doar șase; în taberele de elevi, anul trecut au fost 4.094 de copii, anul acesta doar 1.114; în pensiunile agroturistice, în martie anul trecut au fost 1.483 de persoane, anul acesta doar 366. Statisticile pe perioada analizată au mai arătat că, din numărul total al înnoptărilor înregistrate în județul Prahova, 93,2% reprezintă înnoptări ale turiştilor români, iar 6,8% înnoptări ale turiştilor străini. Comparativ cu luna martie 2019, înnoptările turiştilor români au scăzut cu 71,8%, iar înnoptările turiştilor străini au scăzut cu 85,4%. În Prahova, durata medie a şederii turiștilor în luna martie 2020 a fost de două zile.
De adăugat că situația din Prahova o reflectă pe aceea înregistrată la nivel național în domeniul turismului. Concret, potrivit INS, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna martie 2020 au însumat 242,1 mii de persoane, în scădere cu 69,8% faţă de cele din luna martie 2019. Din numărul total de sosiri, în luna martie a.c., sosirile turiştilor români în structurile de primire cu funcţiuni de cazare au reprezentat 85,9%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 14,1%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,6% din total turişti străini), iar dintre aceştia 69,1% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.
Operatorii de turism aşteaptă semnale de la guvernaţi
Cum de la jumătatea lunii în curs au fost anunțate unele măsuri de relaxare în ceea ce privește diversele restricții aplicate până acum , precum și limitările de circulație a persoanelor, inclusiv operatorii de turism așteaptă semnale de la guvernați pentru a decide dacă și în ce mod o pot lua de la capăt. Deocamdată, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, a anunțat că operatorii de turism pot, în continuare, până la data de 15 mai a.c., să completeze un formular dedicat acestora, care poate fi accesat pe platforma https://csu.prevenire.gov.ro/, secțiunea Forumulare (Formular operatori economici din turism).
Prin intermediul acestui formular se colectează digital informații financiare, din partea operatorilor economici, referitoare la sumele încasate în avans de la clienți pentru pachetele de servicii de călătorie, despre plățile efectuate către partenerii externi, dar se are în vedere și evidența resurselor umane existente la nivelul acestora, respectiv numărul de contracte suspendate, anulate, cu program redus, cât și numărul de contracte de muncă suspendate din alte motive. Informațiile furnizate de către operatorii economici din turism vor fi centralizate, însumate și analizate la nivelul Direcției Generale Turism din cadrul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în vederea estimării impactului economic asupra acestui sector de activitate, în contextul crizei provocate de noul coronavirus.