Violeta Stoica

 

Problema colectării selective a deșeurilor în municipiul Ploiești este una pe care au semnalat-o tot mai des locuitorii orașului care au contract cu operatorul de salubritate. Pe de o parte, există încă “gunoierii” care scotocesc prin containerele de pe platformele gospodărești, în căutare de PET-uri, iar – pe de altă parte – sunt ploieștenii, în special cei din zona blocurilor, care aruncă de-a valma deșeurile pe care le produc și pe care în foarte puține cazuri le selectează înainte de depozitarea la tomberoanele municipalității.
Pentru a veni în sprijinul Primăriei Ploiești, Consiliul Județean Prahova a lansat procedura de achiziție a 100 de ansambluri modulare destinate colectării selective a deșeurilor reciclabile, care ar urma să fie amplasate pe raza municipiului Ploiești.
Suma estimată pentru cumpărarea celor 100 de ansambluri a câte trei module este de 1,26 milioane de lei fără TVA, fonduri provenite din fondul IID (înlocuire, întreținere, dezvoltare) al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Prahova.

Până la începutul lunii iunie, firmele care au capacitatea de a furniza cele 100 de module cu trei componente își vor putea depune ofertele, în conformitate cu specificațiile caietului de sarcini.
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, care deține și funcția de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova”, speră ca, prin această achiziție, populația din municipiul Ploiești să fie tot mai determinată să colecteze selectiv deșeurile, pe fracțiile cunoscute – hârtie, plastic, sticlă – așa cum este normal, pentru a reduce cantitatea de deșeuri depozitate la rampă. „Sunt ansambluri modulare care vor fi utilizate pentru a proteja containerele de depozitare selectivă a deșeurilor provenite de la populație, astfel încât să nu mai fie posibilă vandalizarea acestora. Cele 100 de locații în care vor fi poziționate aceste module sunt stabilite de către municipalitatea ploieșteană și de operatorul de salubritate”, a precizat președintele CJ Prahova, Bogdan Toader.
În calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor – Prahova” și dat fiind că pe raza municipiului Ploiești se generează cantități mari de deșeuri, iar multe dintre containerele de colectare selectivă sunt deteriorate, Consiliul Județean Prahova a alocat suma destinată achiziției de module de protecție. Ansamblurile modulare vor trebui să îndeplinească toate condițiile tehnice prevăzute în caietul de sarcini, respectiv să fie realizate din 3 module alipite, fixate între ele cu șuruburi, amplasate suprateran, în fiecare dintre modulele ansamblului modular urmând să fie introdus câte un container de 1100 litri, standard, de colectare a deșeurilor reciclabile.
Acestea vor putea fi accesate din exterior doar pentru aruncarea fracțiilor menționate pe fiecare dintre module, fiind redusă posibilitatea furturilor de materiale reciclabile din interiorul acestora.