Prin ordin de ministru, s-a stabilit și modul de utilizare a echipamentelor de protecție de către cadrele medicale

V. Stoica

Ieri, în Monitorul Oficial al României, a fost publicat Ordinul privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19 și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
În lista unităților medicale din întreaga țară se află oficial, pentru județul Prahova, Spitalul Municipal Câmpina, inclusiv ca maternitate pentru cazurile femeilor gravide infectate cu coronavirus. Pe de altă parte, în ordinul respectiv se arată și că, pentru dializarea pacienților cu rezultate pozitive la testarea Covid-19, toate centrele de dializă vor organiza ture suplimentare distincte, în timp ce la Spitalul Județean de Urgență Ploiești vor ajunge doar cazurile pacienților în stare gravă și critică.

În întreaga țară, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.
În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii, dar, într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale.

Echipamentul individual de protecţie trebuie utilizat în funcţie de riscul de expunere la coronavirus

Ordinul semnat de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, prevede, pe lângă lista spitalelor desemnate pentru tratarea bolnavilor Covid, inclusiv planul destinat tuturor unităților medicale pentru pregătirea și aplicarea măsurilor destinate izolării și tratamentului cazurilor Covid-pozitive.
Pentru că în multe spitale din România au apărut în rândul cadrelor medicale temeri legate de lipsa echipamentelor de protecție în contextul înregistrării tot mai multor cazuri de pacienți care se prezintă în unitățile de primiri urgențe fără a declara că au fost în zone cu risc ridicat de infectare, a fost reglementat și modul de folosire a echipamentului individual de protecție la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.
Potrivit ordinului semnat de Nelu Tătaru, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere și a dinamicii de transmitere a agentului patogen, în caz de contact direct, picături sau aerosoli.
Se arată în același document că personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele echipamente de protecție: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).
Pe de altă parte, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19, cum ar fi operațiunile de intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR pentru COVID, personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3, precum și șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele sau halatele nu sunt impermeabile.
“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale în concordanță cu atribuțiile specifice va fi sancționat conform prevederilor legale.