• Pământul s-a crăpat și „plânge de sete”
• În zona de sud a județului, culturile sunt compromise în proporție de 80%

N. Dumitrescu

În această perioadă, agricultorii se confruntă cu probleme uriașe, pe de o parte din cauza pandemiei – pe mulți situația de față împiedicându-i să vândă ceea ce au produs – dar și din cauza faptului că seceta cruntă  pune în pericol ceea ce s-a însămânţat  toamna trecută. Situația este valabilă și în Prahova, seceta pedologică punând stăpânire și  pe terenurile din județ. Cea mai gravă situație este în sud, în Fulga și Sălciile culturile fiind compromise deja în proporție de 80%. Pământul s-a crăpat și „plânge de sete”, situația fiind una pe care cei care se ocupă cu muncile agricole nu au mai întâlnit-o de zeci de ani, confirmarea acestei triste realități venind inclusiv de la Mita Enache- director al Direcției Județene pentru Agricultură Prahova, care ne-a mărturist că în activitatea sa de peste 30 de ani nu a mai întâlnit pe câmp o asemenea situație, culturile de grâu, rapiță și orz fiind  deja uscate. Prin ordin al prefectului județului, începând cu data de 21 aprilie, la nivelul Prahovei a fost constituită o comisie specială al cărei rol este constatarea și evaluarea pagubelor produse de seceta pedologică. Această comisie a fost înfiinţată ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a unui ordin al Ministrului Agriculturii ce vizează aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta pedologică. Ministrul Agriculturii a anunțat că nu se cunoaşte, la momentul acesta, care este necesarul de fonduri sau dimensiunea reală a pagubelor, cel mai probabil realitatea urmând să se afle înainte de recoltare, avansându-se ideea că agricultorii își vor putea primi banii după recoltare, când se va  putea stabili care sunt cu adevărat pagubele.

Directorul Direcției Județene pentru Agricultură Prahova, Mita Enache, ne-a declarat, ieri, că deja în sudul județului se cunoaște care sunt proporțiile dezastrului pe câmp din cauza secetei. La Fulga și Sălciile, culturile care s-au pus sub brazdă toamna trecută – de grâu, seceta1orz sau rapiță – sunt afectate în proporție de 80%, iar dacă vremea va continua așa, adică să nu plouă, atunci, mai mult ca sigur, vor exista culturi a căror producție o să fie compromisă în proporție de 100%. Este multă tristețe pe câmp, interlocutoarea noastră mărturisindu-ne că situația de acum, generată din cauza lipsei precipitațiilor, nu a mai întâlnit-o în cei peste 30 de ani ai săi de activitate în domeniul agriculturii. ”Dacă seceta va persista, or să aibă de suferit și animalele, implicit populația. În Prahova, fenomenul secetei pedologice este în evoluție, problemele cele mai mari fiind în sudul județului. Sperăm însă ca vremea să țină, totuși, cu noi și o să plouă”, ne-a declarat, ieri, interlocutoarea noastră. Potrivit acesteia, cei cărora le sunt afectate culturile trebuie să sesizeze autoritățile, de altfel, în ultima perioadă, angajații Direcției Județene pentru Agricultură Prahova sunt în permanentă legătură cu agricultorii.

Cum pot obţine despăgubiri agricultorii

Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta pedologică, semnat de ministrul Agriculturii și de ministrul Afacerilor Interne, a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 16 aprilie 2020, actul legislativ cuprinzând pașii pe care trebuie să-i facă fermierii care vor să obțină despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Astfel, deținătorii de terenuri agricole ale căror culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafețele destinate producției vegetale depun înștiințări scrise la primăria pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în termen de trei zile de la producerea distrugerii sau a vătămării culturilor agricole deținute. Înștiințările trebuie să cuprindă datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate, specificându-se dacă suprafața calamitată se află în zonă irigabilă. În baza înștiințărilor, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă întocmește un raport operativ, în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înștiințărilor, pe care îl transmite către Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. După primirea acestor rapoarte, Grupul de Suport Tehnic întocmește centralizatorul rapoartelor operative cu pagubele la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, pe care-l înaintează Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de pagubele înregistrate şi raportate de grupul menționat, prefectul, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, numește, prin ordin, Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole. Din această comisie fac parte reprezentanţi ai administrației publice locale, ai APIA și ai direcției pentru agricultură județene. Pe baza procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, fermierii obțin despăgubirile pentru secetă și pot să-și recupereze subvențiile de la APIA.
Deocamdată nu se știe când vor fi primiți acești bani. În intervențiile sale, ministrul Agriculturii a precizat că nu se știe, deocamdată, nici care este necesarul de fonduri și nici dimeniunea reală a pagubelor, dar, oricum, problemele cele mai mari sunt vizibile deja în sudul țării. O dimensiune a situației reale se va cunoaște doar înainte de recoltare, când vor exista și datele din centralizările suprafețelor calamitate la nivel național. În acest context, s-a avansat ideea că banii vor ajunge la agricultorii care au fost afectați de secetă după campania de recoltare.