La scurt timp după ce EHF (Federația Europeană de Handbal) a anunțat că în iunie și iulie nu va mai fi organizată nicio competiție în cupele europene și nici la nivel de echipe naționale, IHF (Federația Internațională) a confirmat faptul că a fost amânat și Mondialul de tineret (U20) la feminin, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 1-13 iulie, la București. De menționat că echipa de tineret este pregătită de antrenorul ploieștean Dragoș Dobrescu, iar în lotul de jucătoare s-au regăsit de-a lungul perioadei de pregătire și două sportive ale divizionarei secunde Activ Prahova Ploiești: Roxana Beșleagă și Irina Neacșu.
Competiția mondială de tineret a fost reprogramată pentru perioada 2-13 decembrie, în paralel cu Campionatul European de senioare.
„Federația Internațională de Handbal (IHF) a monitorizat îndeaproape focarul COVID-19 și impactul său asupra handbalului la nivel mondial. Pe tot globul, activitățile de handbal s-au oprit și nu este sigur când pot fi reluate. Așteptăm cu nerăbdare momentul în care va veni acest moment, dar, până atunci, toți trebuie să facem față provocărilor pe care COVID-19 le-a adus.
Sezonul viitor va fi dificil pentru federații, ligi, cluburi și jucători, iar IHF va ține cont întotdeauna de acest lucru în luarea deciziilor . Sănătatea și siguranța tuturor celor implicați în  competiții sunt de maximă importanță. Prin urmare, organele de conducere ale IHF au fost în discuții cu toate părțile interesate în ultimele săptămâni, pentru a decide cu privire la organizarea evenimentelor IHF care au fost deja amânate și evenimentele care vor urma. IHF este  conștientă de faptul că nu toate dorințele diferitelor părți interesate în ceea ce privește datele alternative ale evenimentelor IHF reprogramate pot fi luate în considerare. Prin urmare, cooperarea tuturor celor implicați într-o situație atât de dificilă este foarte apreciată.
Organele de conducere au ajuns la concluzia că organizarea evenimentelor viitoare în datele programate inițial nu este posibilă din cauza focarului actual COVID-19. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul se așteaptă să se răspândească în toată lumea și, prin urmare, găzduirea de evenimente în această vară nu este o opțiune. În plus, multe echipe calificate pentru evenimentele IHF din 2020 sunt afectate de măsurile restrictive impuse de țările lor, împiedicându-le să se pregătească pentru evenimentele prevăzute în plan. În plus, din cauza incertitudinii cu privire la momentul în care vor fi ridicate interdicțiile de călătorie și avertismentele de călătorie, nu se poate garanta că toate echipele și alte părți implicate vor avea posibilitatea de a călători la evenimentele în cauză”, a susținut IHF.
În privința competițiilor de seniori, turneele de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost reprogramate în perioada 19-21 martie 2021, fază în care va evolua și România, tricolorele urmând să lupte pentru calificare la Podgorica, cu Norvegia, Muntenegru (țara gazdă) și Thailanda.
Totodată, s-au anulat calificările pentru turneul final al Campionatului European feminin, echipele participante stabilindu-se în urma clasamentului de la ediția din 2018. Astfel, România (care ar fi trebuit să evolueze la Ploiești în duelul pentru prima poziție a grupei preliminare, cu Polonia) se numără printre calificate, tragerea la sorți urmând să aibă loc pe 18 iunie la Viena (Austria).
În schimb, echipa masculină a României, în lotul căreia se regăsește și ploieșteanul Ionuț Iancu, nu va mai avea șansa să joace pentru calificarea la Mondialul din 2021, forul continental anulând ultimele faze preliminare. Formațiile calificate s-au stabilit în baza clasamentului final al Campionatului European 2020.
În playoff, Naționala României avea de jucat cu Bosnia și Herțegovina, iar câștigătoarea urma să întâlnească, apoi, Ungaria.
În același timp, EHF a mai luat decizii care privesc cupele europene. Astfel, pentru varianta feminină a Champions League, EHF a anunțat că se analizează posibilitatea ca turneul final să aibă loc la Budapesta, în primul weekend din septembrie. În acest caz, sferturile de finală (printre care Vâlcea – Metz și CSM – Gyor) ar urma să se dispute tot la Budapesta, cu două zile înainte de semifinale, adică joi, 3 septembrie.
În situația în care Final Fourul nu se va putea desfășura în septembrie, va fi căutată o soluție pentru luna octombrie, caz în care se va renunța la sferturile de finală, cele patru calificate fiind Metz, Esbjerg, Gyor și Brest, adică primele clasate din grupele principale.
La masculin, sunt anulate toate partidele din fazele eliminatorii, Final Fourul urmând să aibă loc la Koln, pe 28 și 29 decembrie, calificatele fiind primele clasate din grupele A și B, adică Barcelona, PSG (pe care Dinamo ar fi trebuit să o întâlnească în optimi), Kiel și Veszprem.
Toate partidele din celelalte cupe europene au fost anulate.