F.T.

Potrivit unui comunicat al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, instituția administrează, în prezent, 3,14 milioane de hectare de păduri, dintre care 48% sunt ale statului, iar restul sunt în alte forme de proprietate și administrate de ocoale silvice private.
În acest context, Codruţ Bîlea,   directorul RNP, a ținut să precizeze: „80% din pădurile de stat administrate de Romsilva dețin certificarea internațională a managementului forestier, care garantează că sunt administrate sustenabil. În pădurile de stat administrate de către Romsilva se exploatează anual între 8,5 și 9 milioane de metri cubi de lemn, sub 1% din volumul total de lemn din pădurile de stat, în același timp plantându-se, anual, circa 30 de milioane de puieți forestieri,  fiind asigurat astfel procesul de înlocuire graduală, pe termen lung, al arborilor bătrâni cu păduri tinere”.
Pe de altă parte însă, tot directorul Romsilva mai aminteşte: „Există însă în pădurile de stat și păduri protejate, unde nu există intervenția umană, pădurile din zonele de protecție ale parcurilor naționale și naturale, alte peste 17.000 hectare de păduri virgine și mai mult de 23.000 de hectare păduri în patrimoniul mondial al UNESCO, cele mai mari din Uniunea Europeană”.
În ceea ce priveşte datele referitoare la pădurile din Prahova, le vom prezenta într-unul dintre numerele viitoare ale ziarului.