V.S.

Spitalele aflate în administrarea autorităților locale sau județene vor fi preluate la Ministerul Sănătății, după ce în Monitorul Oficial a fost publicată, la finalul săptămânii trecute, o ordonanță de urgență “privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar”.
Articolul 1 al ordonanței respective prevede faptul că pe perioada stării de urgență, dar posibil și în următoarele 45 de zile după încheierea acesteia, Ministerul Sănătății coordonează organizarea și funcționarea tuturor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale și exercită inclusiv atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor din conducerea acestor unități.
Deși a fost stabilit în mod expres că pot fi schimbați managerii, în ordonanță nu se precizează niciun cuvânt în legătură cu finanțarea spitalelor pe perioada în care vor funcționa, practic, din nou, după 10 ani, în subordinea Ministerului Sănătății.
În urmă cu un deceniu, Ministerul Sănătății a predat autorităților publice locale și județene aproape toate spitalele pe care le avea în subordine, motivul fiind – la vremea respectivă – incapacitatea susținerii financiare a unităților medicale.
Între timp, după 10 ani, primăriile și consiliile județene au făcut investiții cu fonduri proprii sau prin atragerea banilor europeni, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Vom vedea ce se va întâmpla în perioada următoare cu toată această infrastructură spitalicească, pentru că doar schimbarea unor manageri sau a altor membri din conducerea unităților medicale nu va rezolva de la sine problemele apărute din cauza pandemiei de coronavirus.
Își va asuma Ministerul Sănătății și finanțarea cheltuielilor de funcționare a spitalelor preluate sau va lăsa tot în sarcina autorităților locale alocarea de fonduri în acest scop?
Rămâne de văzut.