Liga Profesionistă de Fotbal a emis, ieri, un proiect de  ”Protocol de reluare a pregătirii centralizate tip cantonament cu circuit închis pentru cluburile din LIGA 1”, urmând ca la finalizarea acestuia actul să fie înaintat către FRF, în vederea discutării lui în cadrul Grupului de Lucru pentru Norme Speciale constituit la nivelul Federației.
Jucători, arbitri, oficiali, personal auxiliar vital (ISU, Salvare, personal TV), maximum 5 oficiali de echipă, jurnaliști ”sub control”, undeva la maximum 130-140 de persoane ar urma să participe la viitoarele partide din Liga I, care are marele avantaj de a se vedea la TV,  putând fi astfel urmărită de toată țara. Clar, mai jos, la eșaloanele doi și trei, precum și în celelalte competiții, acest avantaj al televizării va dispărea și fotbalul se va juca în anonimat, dacă cluburile nu vor lua măsuri pentru a-și televiza propriile partide!
O decizie extrem de importantă, care ar putea ”bulversa” întregul sistem gândit pentru continuarea competițiilor ar putea fi aceea de a se introduce drept obligatorie testarea tuturor persoanelor care vor intra în stadion!
Într-o țară care testează foarte puțin și între bolnavii din spitale și unde mii de oameni lucrează în parcurile industriale fără probleme, de la începutul pandemiei, fiecare club va fi obligat de a-i testa constant pe sportivi, dar și pe ceilalți care vor asista la meciurile organizate de respectivele organizații sportive!
Făcând haz de necaz, în Liga I și Liga a II-a s-ar disputa, într-o etapă, 15-16 partide, cu o ”medie de 120-130 de persoane ”testate” pe joc, cele aproape 2000 de testări fiind chiar peste media națională din luna martie! Noroc cu sportul, că se va ”însănătoși” sistemul…
Altfel, LPF susține demersul ministrului Ionuț Stroe de a se elabora, la nivelul Guvernului, în baza informațiilor primite de la federațiile sportive și Liga Profesionistă de Fotbal, o ordonanță care se fie aplicabilă pentru tot sportul românesc.
Reprezentanții LPF au fost invitați să participe la prima întâlnire a Grupului de Lucru pentru Norme Speciale constituit la nivelul FRF. În cadrul întâlnirii, vor fi dezbătute și documentele transmise de Ligă către Federația Română de Fotbal în ultima perioadă (propuneri de modificare a regulamentelor, protocol de reluare a pregătirii etc).
Astăzi, va avea loc o întâlnire la nivelul FRF, ”online”, pentru … colectarea părerilor membrilor afiliați cu privire la continuarea întrecerilor, pe diverse niveluri valorice / competiționale! Deși ”concluziile” se cam știu, o discuție în plus e o discuție în plus! Din păcate, fotbalul se pregătește să… tragă cortina! Să vedem până când!

8-ionut-stroe”Prioritatea noastră este siguranța publică. Până în momentul de față nu există nicio decizie. Suntem departe de a avea o soluție și a avea un cadru legal pentru a se relua competițiile. Trebuie să studiem cu cei de la Ministerul Sănătății soluțiile pentru a se relua competițiile.
Lucrăm la o reluare a competițiilor sportive, la reluarea antrenamentelor. Tot ce se va face în sport o să fie într-un cadru specific pentru ca sportivii să fie protejați. Probabil se va întâmpla după 15 mai. Avem modele la care lucrăm, avem modele din străinătate și căutăm cea mai bună soluție pentru toată lumea.
Nu aș vrea să avansez niște scenarii. Când o să avem soluția perfect adaptată o să o avansăm public. Tot ce s-a speculat în spațiul public sunt doar opinii optimiste, dar autoritățile trebuie să valideze. Există o idee a testării înainte de reluarea pregătirilor, chiar și în timpul lor, toate acestea pentru ca riscul să fie minimalizat. Acest coronavirus nu dispare după 15 mai și trebuie să fim atenți, trebuie să fim atenți cu sportivii, pentru că sportul nu e o excepție. Sportivii care fac efort mare sunt supuși riscului să fie infectați.
Dacă o să avem un caz de coronavirus la o competiție, atunci o să blocăm toată competiția. Nu putem face o competiție cu unii la spital, alții carantinați și alții pe teren” – ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorVorbe înțelepte