Cursul pârâului din zonă a fost modificat complet

Violeta Stoica

Un vuiet nemaiîntâlnit i-a făcut pe locuitorii orașului Azuga, vineri seară, puțin după ora 18.30, să se întrebe dacă nu cumva au de-a face cu unul dintre cele mai mari cutremure din acest secol. Nu a fost vorba despre un seism, ci despre una dintre cele mai grave alunecări de teren petrecute vreodată într-o localitate prahoveană, un versant întreg al zonei Sorica alunecând cu tot cu pădure și distrugând inclusiv albia pârâului Azuga.
Au fost voci – dar nu ale localnicilor sau ale autorităților – care au pus pe seama tăierii pădurilor acest eveniment ieșit din comun. Se pare, însă, că pe zona respectivă pădurea nu a mai fost exploatată (terenul îi aparține Casei Regale a României) de cel puțin 10 ani. Nu sunt încă răspusuri foarte clare, care să explice exact care a fost cauza producerii acestei masive alunecări de teren care a lăsat fără locuinţe, cel puțin temporar, 125 de oameni, ale căror case se aflau exact la baza muntelul surpat.

alunecare de teren - Azuga 1Imagini desprinse din documentare despre dezastre naturale au fost trăite, pe viu, de locuitorii orașului prahovean Azuga, vineri seară, în jurul orei 18.30. O parte a muntelui Sorica s-a prăvălit peste valea Azugii și peste locuințele aflate la baza versantului și în imediata apropiere a pârâului care poartă numele stațiunii montate. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului Prahova, o suprafață de cinci hectare a unui versant din Muntele Sorica, teren ce era împădurit și care aparține Casei Regale a României, a luat-alunecare de teren - Azuga 4o la vale și pământul și arborii angrenați în alunecarea de teren au blocat și cursul pârâului Azuga.
“Pentru că alunecarea a ajuns în imediata vecinătate a gospodăriilor din zonă, prezentând pericol iminent pentru siguranța locuitorilor de aici, s-a dispus evacuarea de urgență a 125 de persoane, împreună cu o parte dintre bunuri. Dintre cei evacuați, 40 sunt femei și copii, iar 85 sunt bărbați. Pe timpul nopții, femeile și copiii au fost cazați la o pensiune din Azuga, iar bărbații la sala de sport din aceeași localitate. Celor din urmă le-au fost puse la dispoziție saltele, asigurate de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova. Au existat și persoane care au optat să meargă la rude. În cursul dimineții de sâmbătă, 11 aprilie, echipe ale Serviciului de Gospodărire a Apelor și Direcției Silvice Prahova, împreună cu administratorul exploatației forestiere, au intervenit pentru lucrările privind degajarea zonei de arborii căzuți în urma alunecării de teren și restabilirii cursului pârâului Azuga”, au prezentat situația reprezentanții Prefecturii Prahova. Sâmbătă dimineață, începând cu ora 7.30, s-a intervenit cu utilaje pentru îndepărtarea aluviunilor și eliberarea cursului pârâului Azuga, colmatat pe o distanță de aproximativ 70 de metri, din cauza căruia 25 de gospodării, aflate în imediata vecinătate a zonei unde s-a produs alunecarea de teren, au fost parțial inundate sau distruse. Sâmbătă după prânz, echipele de intervenție au reușit să restabilească fluxul pârâului Azuga, iar echipajele de intervenție ale ISU Prahova și ale celorlalte instituții au reușit să evacueze apele pârâului Azuga care formaseră un adevărat lac în zona afectată.

Pompierii militari au fost primii care au venit în ajutorul oamenilor afectațipompieri - alunecare de teren - Azuga

Pompierii de la ISU Prahova au intervenit la puțin timp de la producerea alunecării de teren catastrofale de la Azuga. În noaptea de vineri spre sâmbătă și în weekend, pompierii au acționat pentru a restrânge pagubele, inclusiv pentru evacuarea persoanelor din locuințele aflate în pericol și pentru îndepărtarea apei din gospodăriile aflate exact la baza muntelui care s-a rupt și s-a prăvălit peste valea Azugii.

Casa Regală a reacționat după eveniment

Sâmbătă, Secretariatul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei, prin Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei, a transmis un mesaj privind situația de la Azuga, unde Familia Regală deține mai multe domenii. “Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei alunecare de teren - Azuga 2face următoarele precizări privind alunecarea de teren, produsă din cauze naturale, care a avut loc în orașul Azuga, pe Muntele Sorica, în ziua de vineri, 10 aprilie 2020, în jurul orei 19. Terenul afectat se află în proprietatea Familiei Regale. În ultimii 19 ani, pe acest teren nu s-a efectuat nicio defrișare, conform cu legile în vigoare. Ultima tăiere de copaci a avut loc în anul 2001, anterior retrocedării către Regele Mihai I. Echipele de specialiști de la fața locului analizează cauzele posibile ale alunecării de teren. Acestea pot fi explicate prin vârsta înaintată a copacilor, care au îngreunat panta foarte mare a versantului, sau prin eroziunea produsă de apă. Familia Regală este alături de persoanele afectate de accidentul natural, iar, începând de aseară, Casa Majestății Sale ține permanent legătura cu autoritățile locale și va face tot ce este posibil pentru atenuarea efectelor alunecării de teren, cu respectarea legislației în vigoare”, au transmis reprezentanții Casei Regale.

Administrația Națională Apele Române a intervenit pentru reducerea efectelor blocării cursului pârâului Azuga

alunecare de teren - Azuga 3Sâmbătă, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Ervin Molnar, însoțit de reprezentanți din cadrul ANAR, Administrației Bazinale de Apă (ABA) Buzău – Ialomița și Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Prahova, a fost prezent la Azuga, pentru a vedea care a fost urmarea obturării cursului pârâului Azuga, după alunecarea de teren masivă de pe strada Umbroasa, din Azuga.
Potrivit ANAR, alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a obturat albia pe o lungime de 70-80 metri și a avut o înălțime de aproximativ 3 metri.
Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, situată în dreptul pârtiei Sorica. Cauzele exacte ale alunecării vor putea fi stabilite de către experți, în baza unui studiu și a unei expertize, la solicitarea proprietarului de teren, adică a Casei Regale.