Miresele și mirii vor avea voie să spună „DA” abia după încetarea stării de urgență!

 

Nicoleta Dumitrescu

Prin măsurile instituite ca urmare a declarării stării de urgență la nivel național, implicit prin deciziile dispuse prin intrarea în vigoare a ordonanțelor militare, românii au fost nevoiți să respecte, începând cu data de 16 martie, și o serie de restricții. Mai mult, în vederea reducerii numărului de îmbolnăviri cu noul virus, de la o săptămână la alta populația a fost nevoită să se conformeze la noi obligații, inclusiv la cele legate de circulație, recent restricțiile punând barieră și în cazul unor evenimente considerate unice în viața unei persoane – fie că este vorba despre bucurie, fie despre necaz. Astfel, după ce, în baza deciziilor uneia dintre ordonanțele militare, s-a dispus că se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat, respectiv botez, cununii, înmormântări, la care pot participa însă doar maximum opt persoane, mai nou s-a luat decizia și a suspendării oficierii căsătoriilor, ceea ce înseamnă că miresele și mirii vor avea voie să spună ”DA” abia după încetarea stării de urgență! La Ploiești, căsătoriile se vor mai putea oficia numai până pe data de 12 aprilie, cele programate după această perioadă fiind suspendate. După cum ne-a declarat, ieri, Cristina Gâdiuță- director al Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor din Ploiești, în perioada 12 aprilie – 31 mai, la Serviciul de Stare Civilă fuseseră programate inițial aproape 80 de căsătorii, dar, având având în vedere noua decizie, viitoarele cupluri vor fi nevoite să-și amâne fericitul eveniment, respectiv să-l reprogrameze, abia după ce în România va înceta starea de urgență. De altfel, suspendarea căsătoriilor este o decizie valabilă la nivelul tuturor localităților din județ, după cum ne-a confirmat și Ornella Zecheru, directorul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Prahova.

La Ploiești, suspendarea oficierii căsătoriilor a fost anunțată, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor. ”În conformitate cu Adresa nr. 3220473/27.03.2020 emisă de Ministerul Afacerilor Interne, Direcția de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, începând cu data de luni, 13 aprilie 2020, se suspendă depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor în municipiul Ploieşti. Măsura a fost luată în vederea prevenirii răspândirii sala casa casatoriilorcoronavirusului – Covid-19, pe întreaga perioadă a stării de urgență”, se arată în documentul menționat. Conform declarațiilor directorului instituției menționate – Cristina Gâdiuță, la Ploiești, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 160 de căsătorii, cu mențiunea că, în perioada 12 aprilie – 31 mai fuseseră programate inițial aproape 80 de alte căsătorii. Cum însă, începând cu data de 13 aprilie, oficierea căsătoriilor a fost suspendată, de departe cele mai fericite cupluri vor fi cele care au decis să spună ”DA” în zilele de 11 și 12 aprilie, când au fost programate câte două căsătorii.
De altfel, după cum am aflat, ieri, de la Ornella Zecheru, directorul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Prahova, decizia suspendării oficierii căsătoriilor, de la începutul săptămânii viitoare, va fi valabilă la nivelul întregului județ. Primarii prahoveni – ca ofițeri de stare civilă- au primit adresele emise de către instituțiile centrale, fiecare în parte urmând să anunțe că, la nivelul fiecărei comunități, viitoarele cupluri care programaseră în perioada următoare să-și unească destinele vor trebui să mai aibă puțină răbdare. De altfel, având în vedere faptul că, în momentul de față, în baza restricțiilor impuse, la acest eveniment fericit puteau să fie de față doar opt persoane – dintre care doi erau mirii, doi erau martorii și, obligatoriu, ofițerul stării civile – cuplului îi era destul de dificil să facă o selecție a celorlalte trei persoane care mai puteau să fie de față când spuneau ”DA”.