Din 59 de persoane confirmate în Prahova, 33 s-au vindecat de Covid-19
V. Stoica
Zeci de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Ploiești, membri ai corpului medical și din cadrul personalului auxiliar, precum și câțiva pacienți au fost testați pentru coronavirus, în weekend, după ce o asistentă medicală s-a dovedit a fi infectată cu Covid-19, chiar în timpul serviciului, la Unitatea de Primiri Urgențe.
Sâmbătă a fost o zi de foc la Spitalul Județean de Urgență, dar nu din cauza numărului mare de bolnavi care să fi apelat la serviciile medicale, ci a apariției primului caz confirmat de coronavirus. Testarea medicilor, a asistentelor medicale, a infirmierelor și a brancardierilor, dar și a pacienților care au intrat în contact cu cadrul medical diagnosticat cu Covid-19, a fost una dintre principalele probleme de rezolvat, toți cei de la care s-au prelevat probe fiind ulterior izolați în unități de cazare din județ.
Sâmbătă după-amiază, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit la Ploiești. Câteva zeci de minute a durat vizita la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde s-a interesat de situația declanșată de cazul pozitiv depistat la un cadru medical, dar și despre starea de sănătate a celor doi pacienți pozitivi la coronavirus transferați de la Brașov, la Ploiești, prin ordin direct al Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, medicul Bogdan Nica, a prezentat astfel situația de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, mai precis de la Unitatea de Primiri Urgențe: “Avem o suspiciune de infecție cu SARS – Cov 2 la o colegă a noastră, motiv pentru care am testat toată linia de gardă și toți pacienții cu care a venit în contact. Aceștia din urmă sunt negativi și o să-i supraveghem îndeaproape (…) Colegii care au venit în contact cu pacienta (n.n. – asistenta medicală din UPU) sunt izolați până aflăm.Toti angajații ce nu au suspiciuni de infecție poartă echipament de protecție și sunt pregătiți să acorde asistență medicală”, a precizat Bogdan Nica sâmbătă.
De altfel, ieri, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a făcut publice rezultatele testărilor realizate cu ajutorul platformei de biologie moleculară achiziționată de CJ Prahova pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Acesta a menționat că sâmbătă, 25 aprilie, specialiștii din cadrul Laboratorului de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență Ploiești au efectuat 51 de teste pentru coronavirus. “46 dintre aceste teste efectuate cu platforma de biologie moleculară Real-Time PCR au vizat probele prelevate de la cadrele medicale din cadrul spitalului și alte cinci – de la pacienți ai unității medicale. La cele 51 de probe prelucrate ieri, rezultatele au fost următoarele: un test pozitiv – la un angajat din cadrul personalului auxiliar, trei rezultate incerte şi 47 negative. Testele incerte reprezintă rezultatele probelor prelevate de la pacienți care fie sunt pe cale de a se pozitiva, fie sunt pe cale de vindecare. Tocmai de aceea, în cazul pacienților internați și tratați în spitale, este nevoie de două teste negative consecutive, pentru a putea fi
externați și considerați vindecați. Testarea cadrelor medicale și a personalului auxiliar din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești va continua, prioritare fiind Unitatea de Primiri Urgențe, Secția de Boli Infecțioase și Secția Terapie Intensivă”, a arătat Bogdan Toader.
59 de cazuri confirmate în Prahova și două decese, dar și 33 de persoane vindecate
Ieri, în Prahova, se aflau sub monitorizare de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 290 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu, 19 dintre acestea intrând în evidența DSP de sâmbătă, 25 aprilie, alte 38 ieșind de sub măsura izolării voluntare în același interval de timp. În carantină instituționalizată se aflau ieri 254 de persoane pe raza județului Prahova.
De la începutul epidemiei și până în prezent, dintre cele 59 de persoane din județul Prahova diagnosticate cu noul coronavirus, 33 au fost declarate vindecate și au fost externate, iar doi pacienți au decedat, un bărbat de 76 de ani din Ploiești (tatăl unui cadru medical infectat din Capitală), decedat în Spitalul Municipal Câmpina, la Terapie Intensivă, și o femeie de 52 de ani din comuna Dumbrava, decedată la domiciliu și confirmată cu coronavirus post-mortem.