Cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU au adoptat prin consens o rezoluţie reclamând un „acces echitabil” la „viitoarele vaccinuri” împotriva COVID-19 şi subliniind „rolul conducător determinant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, pus sub semnul întrebării de Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres.
Concentrat pe riposta sanitară, textul, iniţiat de Mexic şi incluzând aprobarea Washingtonului, solicită „întărirea cooperării ştiinţifice internaţionale pentru a combate COVID-19 şi intensificarea coordonării”, inclusiv în sectorul privat.
Apelul la obţinerea de vaccinuri pentru toate ţările intervine într-un context în care numeroase firme farmaceutice şi laboratoare de cercetare s-au lansat în punerea lor la punct. Aceste vaccinuri, considerate cruciale pentru a ajuta la neutralizarea bolii, reprezintă o miză financiară considerabilă.
Rezoluţia îl îndeamnă pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să se asigure că mijloacele angajate permit „garantarea unui acces şi unei distribuţii corecte, transparente, echitabile, eficiente la instrumentele de prevenire, la testele de laborator, la medicamente şi viitoarele vaccinuri COVID-19”.
Obiectivul trebuie să fie „a le face disponibile pentru cei care au nevoie de acestea, în special în ţările în curs de dezvoltare”, insistă textul, al doilea al Adunării Generale consacrat COVID-19 de la începutul pandemiei.
Cei 193 de membri ai Adunării Generale au adoptat la 3 aprilie prima lor rezoluţie asupra coronavirusului, lansând un apel la „cooperare” pentru a lupta mai bine împotriva maladiei.