N.D.
În vederea inventarierii sumelor achitate în avans, aferente pachetelor de servicii de călătorie și a serviciilor turistice independente încă neexecutate, Direcția Generală de Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat recent o aplicație dedicată operatorilor economici din turism.
Aceasta poate fi accesată pe platforma https://csu.prevenire.gov.ro/, secțiunea Formulare (Formulare operatori economici din turism).
Formularul poate fi completat cu informații financiare exclusiv de către operatorii economici din turism, platforma fiind adresată tuturor agențiilor de turism organizatoare (pentru raportarea sumelor încasate în avans pentru pachete și servicii unice de călătorie) sau intermediare (pentru raportarea sumelor încasate în avans pentru serviciile unice de călătorie) și structurilor de primire turistică, atât cu funcțiuni de cazare, cât și cu funcțiuni de alimentație publică, autorizate.
Prin intermediul aplicației menționate, toate agențiile de turism și unitățile de cazare din România pot raporta totalitatea plăților făcute în avans, încasate de la clienți și, eventual, achitate către furnizori.
Astfel, prin acest intermediu se vor putea colecta digital informații financiare din partea operatorilor referitoare la sumele încasate în avans de la clienți pentru pachetele de servicii de călătorie, reprezentând o combinație de cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie, spre exemplu transport și cazare, despre serviciile turistice independente – spre exemplu doar cazare, cu eventuale servicii de masă incluse, dar și despre plățile efectuate către partenerii externi. Prin centralizarea acestor informații, reprezentanții guvernamentali vor putea avea o imagine generală, la nivel național, atât a situației financiare a operatorilor de turism, cu date actualizate la zi, cât și în ceea ce privește reursele umane existente la nivelul acestora (numărul de contracte suspendate, anulate, cu program redus, cât și numărul de contracte suspendate din alte motive).
Prin intermediul acestor date, reprezentanții Ministerului Economiei vor putea să evalueze situația reală din țară, iar ulterior să se propună măsuri care pot sprijini industria ospitalității și turiștii.