N.D.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a decis prelungirea cu trei luni a perioadei până la care beneficiarii programului Start-Up Nation pot depune cererile de plată/rambursare aferente dosarelor de finanțare admise în limita bugetului. Concret, cererile de plată/rambursare se pot depune până cel târziu la data de 28 septembrie 2020.
Ministerul a adoptat această nouă decizie pentru contracararea efectelor economice ale interdicțiilor impuse prin decretarea prelungirii stării de urgență asupra întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale programului Start-Up Nation.
Inițial, conform prevederilor din Schema de ajutor de minimis din cadrul  Programului Start–Up Nation, beneficiarii erau obligați să depună documentaţia aferentă cererii de plată/rambursare la sediul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului până la data de 28 iunie.
Astfel, urmare a modificărilor aduse, termenul a fost prelungit  până la 28 septembrie 2020, cu menținerea condiției de maximum un an de la intrarea în vigoare a acordului de finanțare.
De reţinut  că perioada stării de urgență nu se ia în calculul termenului de un an menționat.
Reprezentanții Ministerului Economiei au justificat necesitatea prelungirii perioadei de depunere a documentației prin faptul că ”Deciziile luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului pot avea ca efect neimplementarea planurilor de afaceri și blocarea activității întreprinderilor finanțate prin nerealizarea integrală a achiziției elementelor de cost aprobate prin acordul de finanțare.
Tot ca urmare a acestor decizii, termenul de efectuare a cheltuielilor și de depunere a cererii de eliberare a ajutorului de minimis era insuficient pentru relansarea economiei românești”.