Postul Sfintelor Paști începe anul acesta pe 2 martie. Acest post, fiind cel mai lung şi cel mai aspru dintre posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă, este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare. Ţinând seama că el aminteşte şi de postul celor 40 de zile ţinute de Hristos înainte de începerea activităţii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit şi numele de Paresimi. În vechime, Postul Sfintelor Paşti avea menirea de a-i pregăti pe cei care urmau să primească botezul în Noaptea Învierii.
În primele secole, unele persoane posteau doar în Vinerea Patimilor, altele doua zile înainte de Paşti, alţii o săptămână, în vreme ce unii posteau opt săptămâni.
La sfârşitul secolului al III-lea, Postul Sfintelor Paşti a fost împărţit în postul prepascal (Postul Paresimilor) – care ţinea până la Duminica Floriilor, cu o durată variabilă şi Postul Paştilor (Postul pascal), care ţinea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii Domnului. După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat ca durata acestui post să fie de şapte săptămâni, durată prezentă şi astăzi.