Măsurile luate de ţări pentru a combate propagarea epidemiei produse de coronavirus trebuie să respecte drepturile omului şi să fie proporţionale cu riscul evaluat, a avertizat ieri Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, potrivit agenţiei France Presse, preluată de Agerrpes.
Reprezentanta ONU le-a cerut, de asemenea, autorităţilor să furnizeze sprijin economic persoanelor care nu mai pot munci din cauza epidemiei, ce riscă să devină o ”criză prelungită”.
”Epidemia cauzată de Covid-19 este un test pentru societăţile noastre şi noi învăţăm şi ne adaptăm reacţionând la virus. Demnitatea şi drepturile omului trebuie să se afle în centrul acestui efort şi nu trebuie lăsate în plan secund”, a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat.
Ea nu a menţionat vreo ţară anume, dar a subliniat că ”izolarea, carantina şi alte măsuri vizând ţinerea sub control şi combaterea propagării Covid-19 ar trebui să fie întotdeauna aplicate cu stricta respectare a drepturilor omului şi într-o manieră care să fie necesară şi proporţională cu riscul evaluat”.
La nivel mondial, peste 97.600 de persoane sunt infectate cu Covid-19 în 85 de ţări şi teritorii, indică un bilanţ realizat de AFP. Apărut la finalul lunii decembrie în China, coronavirusul afectează în prezent toate continentele, cu excepţia Antarcticii, şi perturbă viaţa cotidiană în tot mai multe ţări.
Potrivit lui Bachelet, închiderea unor şcoli riscă să oblige părinţii să rămână acasă, o măsură care poate afecta mai ales femeile. Printre altele, suspendarea muncii poate antrena o pierdere a salariu sau chiar a locului de muncă, o măsură cu consecinţe grave asupra mijloacelor de subzistenţă ale oamenilor, a încheiat reprezentanta Naţiunilor Unite.