F. T.
Nu-i de joacă deloc cu focul! Nu-i de glumă cu iresponsabilitatea unor prahoveni care ard vegetaţia uscată taman când bate vântul! Este inconştienţă să dai foc fie şi doar la o grămadă de vreascuri şi frunze, fără să îţi iei un minimum de măsuri anti-incendiu.
Nu-i de glumă, altfel nu s-ar fi reunit, la sfârşitul săptămânii trecute, conducerea ISU Prahova, pentru a avertiza populaţia să nu mai dea foc, una-două la vegetaţia uscată, fără a lua măsurile de rigoare care se impun. Nu de alta, dar de la începutul anului şi până în prezent, pompierii militari au acționat pentru stingerea a peste 150 de incendii de vegetație uscată, care au afectat aproximativ 400 de hectare. De exemplu, numai în localitatatea Jugureni s-au înregistrat 13 incendii, în top figurând şi Teișani, Ploiești, Urlați, Boldești-Scăeni și Vălenii de Munte.
În acelaşi comunicat de presă al pompierilor prahoveni se mai precizează: “Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale şi, din păcate, cu rănirea mai multor persoane. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantaţii de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate. Cauza producerii acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate”.
Ce ar trebui să sară în ochi în pasajul amintit mai sus? Faptul că pompierii prahoveni au depus ”eforturi supraomeneşti”. Niciodată, până la sfârşitul săptămânii trecute, nu am primit vreun comunicat în care să se specifice “eforturi supraomeneşti”. Şi primim de ani buni astfel de informări de presă…
Ceea ce înseamnă că angajaţii ISU Prahova chiar au pierdut zile şi nopţi, chiar au făcut “pe dracu-n patru”, împărţindu-şi efectivele ba la Jugureni, ba la Urlaţi, ba la Teişani, ba la Boldeşti, ba unde nu te aştepţi…
Context în care, tot în acelaşi comunicat de presă, reprezentanţii ISU Prahova reamintesc prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
“Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an” (comunicat ISU Prahova).
Şi, câtă vreme, repetăm, este pentru prima dată când reprezentanţii ISU Prahova spun că au depus “eforturi omeneşti” ne permitem un sfat:
Nu spuneţi “Ardi-te-ar focu’ nici măcar în gând”!