Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea e practic zero
Contactul prelungit cu o persoană infectată cu coronavirus crește probabilitatea de a fi infectat, deoarece crește numărul de viruși inoculați, în timp ce, dacă doar treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea de a lua virusul este practic zero, afirmă Radu Lupescu, medic român stabilit în Franța. 80% dintre cazurile de infecție cu coronavirus nu necesită de fapt trecerea pe la spital, fiind „benigne”, mai spune medicul, citat de Hotnews. În ceea ce privește mortalitatea din cauza coronavirusului, cele mai afectate sunt persoanele în vârstă – peste 70 și 80 de ani – în cazul cărora rata de mortalitate este aproape dublă față de cea provocată de gripă.
Radu Lupescu precizează că nu este virolog, ci medic specializat în anestezie şi terapie intensivă și președintele asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai moderne clinici din Franța, și este implicat în organizarea clinicii pentru a face față acestei epidemii.
El a alcătuit un ghid cu măsurile de sănătate publică recomandate pentru evitarea/limitarea răspândirii virusului, ce se întâmplă în spitale în această situație, ce înseamnă consensul medical în cazul coronavirus și care este situația din România.
Cel mai important sfat al medicului Radu Lupescu este „să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele acestei crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi. Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine”.
Informațiile-cheie și recomandările medicului Radu Lupescu:
1. Consensul medical
Este vorba de o epidemie cu un nou virus numit SARS-Cov2 pentru că seamănă cu cel care a provocat SARS în 2003. Numele bolii este Covid-19. În urma articolelor publicate în reviste medicale știm că:
Contagiozitatea este destul de mare, R0 este de 2,2; Adică fiecare bolnav infectează în medie 2,2 persoane. Pentru gripă este de 1,3. Asta e destul de problematic pentru că înseamnă că răspândirea virusului poate fi rapidă.
Durata de incubație e în medie 5,2 zile (12 zile, cu un interval de încredere 95%). Adică, dacă nu aveți nimic în două săptămani după un eventual contact sau călătorie în zona infectată, nu veți mai avea nimic.
Mortalitatea gripei este de cam 0,1%. În cazul acestui virus SARS-Cov2, este de 2-3% în China, dar pare a fi pe la 1% în afara Chinei. De reținut este că mortalitatea e de 15% pentru cei peste 80 de ani şi de 8% între 70 şi 80 de ani. Cum se consideră că o mare parte din bolnavi sunt asimptomatici sau puţin simptomatici este probabil că mortalitatea este mult mai mică.
Date importante: 80% din cazuri sunt benigne, adică nu necesită trecerea pe la spital. Contagiozitatea e în general corelată cu gravitatea simptomelor; adică un contact prelungit cu cineva bolnav crește probabilitatea de a fi infectat pentru că va crește numărul de viruși inoculați. Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea e practic zero.
2. Măsurile de sănătate publică
În Franţa există planuri făcute de mult timp pentru acest tip de cazuri. Ele au fost facute pentru SARS, MERS, Ebola șamd. Există un centru de referință în Paris şi alte opt centre regionale de referință printre care Lille, Strasbourg, Bordeaux, Marseille, Lyon, Nancy;
În cadrul acesta au fost definite patru stadii ale epidemiei:
Stadiul 1: intrarea virusului într-un biotop; scopul în această fază este împiedicarea intrării virusului.
Stadiul 2: difuzarea virusului; scopul e limitarea răspândirii virusului.
Stadiul 3: epidemie; scopul este limitarea consecințelor epidemiei şi salvarea cât mai multor vieți.
Stadiul 4: revenirea la normal.
În Franța, la ora la care scriu acest mesaj suntem în stadiul 2, dar cu două «clustere», unul în sudul Alsaciei şi altul lângă Paris, unde se află un număr mare de bolnavi.
3. Ce se întamplă în spitale?
În ciuda acestei situații (deocamdată sub control), spitalele se pregătesc și spitalul universitar din Strasbourg a activat « planul alb » ieri, adică se pregătește pentru un aflux masiv de pacienți și pentru asta a decis anularea tuturor operațiilor chirurgicale neurgente. Trebuie să vă spun că la spital, dar și la noi în clinică, facem mai multe exerciţii pe an pentru a verifica numărul de doctori disponibili, rapiditatea cu care putem elibera săli de operaţii, care e capacitatea disponibilă, paturi de terapie intensivă şamd. Asta pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență: accident de tren, atentat, epidemie…
În această seară a fost o reuniune, în care am elaborat strategia pentru această săptămână şi strategia în caz de trecere în stadiul 3, care presupune închiderea școlilor, limitarea drastică a adunărilor și de fapt este vorba de oprirea practic a activității economice. Trecerea la această fază se va face cu mare grijă pentru că poate avea consecințe nefaste: când copiii sunt acasă, un părinte trebuie să stea cu ei și riscăm să avem deficit în personal paramedical sau chiar medical.
4. În România
În România suntem încă în stadiul 1. Dar se va trece rapid la stadiul 2 și trebuie evitat neapărat răspândirea virusului, pentru că nu sunt sigur că țara noastră este pregătită să facă față unui aflux mare de pacienți care va apărea în mod sigur în stadiul 3. Fără să vorbim de lipsa de personal medical din sistem, de riscul de infectare, care e mai mare la personalul medical, de riscul de absenteism (din cauza fricii de contaminare) etc.
Să nu uitam că riscul este mare de a avea supramortalitate printre pacienții cu alte patologii, din cauza saturării sistemului sau din cauza panicii create.
Concluzie (provizorie)
Trebuie să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele acestei crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi. Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine.
Cele 10 reguli-cheie pe care trebuie să le respecți ca să eviți infecția cu virusul
O listă de 10 reguli și informații cheie care ne pot ajuta să ne ferim de infecția cu coronavirus a fost publicată de Ministerul Sănătății. Spălatul pe mâini cu apă și săpun, evitarea contactului cu persoane care suferă de infecții respiratorii și evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate sunt în fruntea listei. Pachetele și produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase, subliniază Ministerul Sănătății.
Lista celor 10 reguli și informații cheie pentru evitarea infecției cu coronavirus:
1. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun.
2. Evitați contactul cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura dacă nu aveți mâinile igienizate.
4. Acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți.
5. Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului.
6. Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
7. Folosiți masca de protecție numai dacă suspectați că sunteți răcit sau sunteți în apropierea oamenilor bolnavi.
8. Pachetele și produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase.
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
10. Animalele de companie nu răspândesc acest nou tip de virus.