Violeta Stoica
Nerespectarea măsurilor luate prin Ordonanțele Militare, înghesuiala din magazine și din piețe, iresponsabilitatea celor care au venit din zonele cu risc crescut de infectare cu coronavirus sunt doar câteva dintre cauzele răspândirii cu repeziciune a numărului cazurilor oficiale de Covid-19. Oficiale, pentru că dincolo de cifrele prezentate zilnic de autorități ca fiind noi cazuri confirmate există posibilitatea ca persoanele infectate să fie mult mai multe, dar încă netestate și, prin urmare, care nu apar în statisticile realizate de instituțiile abilitate.
În timp ce toți experții vorbeau despre posibilitatea trecerii la scenariul 4 în această săptămână, la circa o lună de la apariția primului caz de coronavirus în România, în data de 26 februarie, inconștiența unora trage semnale de alarmă inclusiv în Prahova.
Și la Ploiești a fost un caz strigător la cer, sâmbătă seară, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din municipiul Ploiești, i-a pus pe jar pe medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe Ploiești, sâmbătă seară, în jurul orei 22.00, după ce s-a prezentat cu simptome asemănătoare coronavirusului. Acesta avea temperatură și alte simptome specifice unei viroze, dar a omis să le declare medicilor că la jumătatea lunii martie s-a întors din Germania.
Pe fir au intrat și polițiștii, care au fost sesizați de un reprezentant al Spitalului Județean de Urgență Ploiești că au acest caz suspect. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul, domiciliat în Ploiești, a fost în Germania și a revenit în țară pe data de 16 martie.
Ploieșteanul are acum dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații, fiind înștiințată și Direcția de Sănătate Publică în legătură cu acest caz.
Suspectul de Covid-19 a fost izolat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde i s-au prelevat probe pentru efectuarea testării pentru coronavirus.
Coronavirusul Covid-19 afectează în acest moment 199 de state și teritorii din întreaga lume, fiind una dintre cele mai temute pandemii din ultima sută de ani.
România, din nefericire, se găsește printre țările în care curba ascendentă a noilor cazuri, dar și a deceselor, crește aproape zilnic.
La un pas de instaurarea unor noi măsuri de restricționare a circulației, dar și de mărire a cuantumului amenzilor pentru persoanele care nu respectă regulile impuse de Ministerul Afacerilor Interne, românii continuă să neglijeze recomandările făcute de specialiști.
Prahovenii nu au făcut excepție, pentru că fie au ieșit din izolare la domiciliu, fie au făcut scandal în centrele de carantină, toate incidentele soldându-se cu zeci de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Ieri, 308 cazuri nou confirmate cu coronavirus, cel mai mare număr de la începutul epidemiei în România
În 26 februarie, în România s-a înregistrat primul caz confirmat de infectare cu coronavirus. Până pe 9 martie, erau câte unul-două cazuri noi de Covid-19, dar numărul a început să crească din 10 martie, când au fost raportate 12 cazuri, iar de atunci a crescut constant. Ieri, însă, a apărut o adevărată explozie de noi îmbolnăviri confirmate în urma testării: 308 persoane, de toate vârstele, dar cele mai multe cazuri s-au menținut în jurul vârstei de 30-50 de ani, la o medie generală de 46 de ani. Însă nici bebelușii nu au fost ocoliți, pentru că inclusiv copilași de numai câteva luni s-au infectat cu noul coronavirus, iar numărul infectaților până la nouă ani crescuse ieri la 25 de minori! Același număr raportat oficial era și al bolnavilor de peste 80 de ani, iar cele mai multe îmbolnăviri (451 de cazuri) s-au înregistrat la persoane cu vârsta între 40 și 49 de ani.
Potrivit datelor furnizate ieri la ora 13.00, de Grupul de comunicare strategică, 1.760 de persoane au fost confirmate cu coronavirus pe teritoriul României, din care 169 s-au vindecat.
Și în Prahova a crescut numărul persoanelor aflate în carantină, dar a scăzut cel al persoanelor aflate în autoizolare. Dacă sâmbătă, 28 martie, erau 6.248 persoane aflate în autoizolare la domiciliu, iar în carantină instituționalizată erau 168 de persoane, datele s-au schimbat ieri, când în carantină în centrele din județ existau în evidențe 198 de oameni, în timp ce în autoizolare mai rămăseseră doar 5.640 de persoane.