Consiliul înţelepţilor – cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin – au avertizat ieri că pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca Germaniei cea mai severă recesiune de la criza financiară globală din 2009, transmit Reuters şi Bloomberg, preluate de Agerpres. Chiar dacă majoritatea restricţiilor de circulaţie sunt ridicate la mijlocul lunii mai, permiţând economiei să se redreseze pe perioada verii, PIB-ul Germaniei ar urma să se contracteze cu 2,8% anul acesta, şi să crească în mod potenţial cu 3,7% anul viitor, conform raportului Consiliului german al experţilor economici.
Dacă restricţiile durează mai mult sau producţia va fi şi mai mult timp oprită, cea mai mare economie europeană ar putea înregistra un declin de 5,4%. Orice variantă ar reprezenta cea mai severă recesiune de la criza financiară globală din 2009.
Tradiţionalele măsuri de stimulare pentru sprijinirea activităţii economice pe termen scurt nu par promiţătoare, în contextul măsurilor de izolare adoptate pentru a ţine sub control pandemia. În schimb, Guvernul ar trebui să se concentreze pe gestionarea aşteptărilor cetăţenilor şi oamenilor de afaceri pentru perioada de după restricţii, pentru accelerarea redresării, apreciază consilierii economici. Aceştia cred că autorităţile trebuie să comunice la timp ce instrumente au făcut disponibile şi să precizeze clar ce criterii trebuie îndeplinite pentru ridicarea restricţiilor.
Parlamentarii germani au votat săptămâna trecută în favoarea suspendării, pentru prima dată, a prevederii din Constituţie referitoare la frâna datoriei, pentru a finanţa un pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), menit să amortizeze efectele negative ale pandemiei.
După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica „schwarze Null” (black zero), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente.