G7 (grupul principalelor economii mondiale) va adopta „măsuri concertate” pentru a limita impactul epidemiei de coronavirus (Covid-19) asupra creşterii economice, a anunţat ieri ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres. De asemenea, a precizat oficialul francez, miniştrii de Finanţe din G7 vor discuta telefonic săptămâna aceasta despre cel mai bun mod de a acţiona. „Va fi o acţiune concertată. Ieri am vorbit cu preşedintele G7 – Steven Mnuchin – secretarul Trezoreriei SUA, şi săptămâna aceasta vom avea o discuţie telefonică a miniştrilor de Finanţe din G7 pentru a ne coordona răspunsurile”, a declarat Le Maire, la postul de televiziune France 2. Acesta a adăugat că miniştrii de Finanţe din zona euro ţin legătura unii cu alţii în privinţa impactului epidemiei, iar el va discuta cu şeful BCE, Christine Lagarde. „Trebuie să acţionăm, astfel încât impactul asupra creşterii economice, care ştim că va fi semnificativ, să fie limitat pe cât posibil”, a precizat ministrul francez de Finanţe. El a estimat că epidemia va şterge 0,1 puncte procentuale din creşterea economiei franceze în acest an. „În condiţiile în care epidemia se extinde în alte state, impactul asupra creşterii economiei franceze va fi mult mai accentuat, dar e prea devreme să furnizăm o nouă cifră”, a declarat Le Maire, adăugând că hotelurile, restaurantele, transportul aerian şi industria organizării de evenimente vor fi cele mai afectate în Franţa de această situaţie.
Din G7 fac parte: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
• UE a ridicat nivelul de risc privind coronavirusul de la moderat la ridicat
Nivelul de risc privind coronavirusul în Uniunea Europeană a trecut de la moderat la ridicat, a declarat ieri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Centrul european pentru controlul şi prevenirea bolilor infecţioase (ECDC) ”a anunţat astăzi (n.n. – ieri) că nivelul de risc a fost adus de la moderat la ridicat pentru locuitorii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, virusul continuă să se propage”, a afirmat Von der Leyen într-o conferinţă de presă alături de comisarii europeni Janez Lenarcic (gestionarea crizelor), Stella Kyriakides (sănătate şi siguranţă alimentară), Ylva Johansson (afaceri interne), Adina Vălean (transporturi) şi Paolo Gentiloni (economie).
La rândul său, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a afirmat că, până în dimineaţa zilei de ieri, 38 de cetăţeni ai UE au decedat din cauza coronavirusului. Ea a adăugat că până în prezent au fost confirmate 2.100 de cazuri de coronavirus în 18 state membre ale Uniunii Europene.