Guvernatorul statului american New York, Andrew Cuomo, a declarat stare de urgență din cauza epidemiei cu noul coronavirus, pentru a avea „un protocol de achiziții și testare mai rapid”, informează Mediafax citând CNN. Guvernatorul a adăugat că, în această situație, „avem un protocol de achiziții și testare mai rapid și vom profita de acest lucru”. În cursul zilei de sâmbătă au fost depistate 13 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în New York, bilanțul total în acest stat fiind de 89. În Statele Unite au fost înregistrate, până sâmbătă seara, 449 de cazuri și 19 decese.
Guvernul britanic lucrează cu estimarea potrivit căreia noul coronavirus ar putea provoca moartea a circa 100.000 de persoane în Regatul Unit, a informat ieri publicaţia The Sunday Times, citând surse oficiale care se ocupă de planificarea măsurilor împotriva epidemiei, relatează EFE și Agerpres. Este o cifră mai mică decât cea avansată iniţial, de 500.000 de morţi, care corespundea celui mai grav scenariu conceput de autorităţile britanice, în care 80% din populaţie ar fi contractat virusul, dar mai mare decât media de 17.000 de decese înregistrate anual din cauza gripei sezoniere, în ultimii cinci ani. „Estimarea centrală a numărului de morţi este în jurul cifrei de 100.000. Toţi s-au concentrat pe cel mai grav scenariu, dar această estimare este ceea ce aşteaptă experţii să se întâmple cu adevărat”, a declarat cotidianului britanic un funcţionar al executivului. Un membru al cabinetului condus de premierul Boris Johnson a confirmat pentru The Times că specialiştii consideră „practic corectă” această estimare. Preşedintele Colegiului Regal al Medicilor, Martin Marshall, a avertizat la rândul său că, în opinia sa, această proiecţie reflectă unul dintre cele mai grave scenarii posibile.
Ministrul sănătăţii din Slovenia, Ales Sabeder, a interzis toate evenimentele publice desfăşurate în spaţii închise cu peste 500 de participanţi din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat sâmbătă seara într-un comunicat instituţia de resort, transmit Reuters și Agerpres. Interdicţia rămâne în vigoare câtă vreme există pericolul răspândirii epidemiei, a precizat ministerul sloven. Până acum, Slovenia a confirmat 12 cazuri de coronavirus şi a testat circa 800 de persoane.
Italia ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor săi să călătorească în Europa pentru a stopa epidemia de coronavirus, a declarat ieri premierul ceh Andrej Babis, citat de Reuters. „Italia ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor săi să călătorească în Europa, deoarece noi nu putem să ordonăm un astfel de lucru în cadrul zonei de liberă circulaţie în UE- Schengen”, a insistat şeful executivului de la Praga. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Guvernul de la Roma a adoptat ieri dimineaţă prin decret măsuri excepţionale de izolare a milioane de italieni care locuiesc în nordul ţării, precum şi măsuri restrictive care vizează întreaga ţară şi care vor rămâne în vigoare până la 3 aprilie, în încercarea de a stăvili răspândirea noului coronavirus. Conform acestei măsuri fără precedent în Europa, peste 15 milioane de locuitori din nordul Italiei au fost plasaţi ieri în carantină.
De la apariţia noului coronavirus în decembrie 2019, au fost înregistrate 107.021 de cazuri de infectare în 99 de ţări şi teritorii, 3.648 de oameni pierzându-şi viaţa, potrivit unui bilanţ difuzat de AFP ieri şi valabil pentru orele 11:00 GMT, alcătuit pe baza unor surse oficiale, între care informări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres. Ţările cele mai afectate după China sunt Coreea de Sud (7.313 cazuri, 48 decese), Iranul (6.566 cazuri, 194 decese), Italia (5.883 cazuri, 233 decese) şi Franţa (949 cazuri, 16 decese). În China s-au înregistrat 80.695 de cazuri, dintre care 3.097 de decese.